Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Število kristjanov v Izraelu narašča

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 01. 2022 / 17:30
Oznake: Cerkev, Religija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Število kristjanov v Izraelu narašča
Pravoslavni kristjani maja lani med obhajanjem velikonočnih praznikov v Jeruzalemu. FOTO: Vatican Media

Število kristjanov v Izraelu narašča

Osrednji izraelski statistični urad je objavil najnovejše podatke o številu krščanske manjšine v Izraelu.

Iz njih je razvidno, da krščanska manjšina v Izraelu raste, večinoma je zgoščena na severu države in ima v primerjavi z drugimi verskimi skupinami družine z manj otroki, poroča spletni portal Vatican News.

Po navedbah CBS v Izraelu trenutno živi okoli 182.000 kristjanov, kar je 1,4 odstotka več kot pred letom dni. Kristjani s tem skupno predstavljajo 1,9 odstotka celotnega prebivalstva v državi. Dobre tri četrtine (76,7 odstotkov) so arabski kristjani, kar pomeni, da je sedem odstotkov celotnega arabsko-izraelskega prebivalstva kristjanov. S povprečno 1,93 otroka, mlajšega od 17 let, je število otrok v krščanskih družinah pod judovskim (2,43) in muslimanskim (2,60) povprečjem v državi.

Sedem odstotkov celotnega arabsko-izraelskega prebivalstva je kristjanov.

Večina arabskih kristjanov, skupno skoraj 84 odstotkov, živi na severnem območju države ali v pokrajini Haifa. Nazaret in Haifa z 21.400 oz. 16.500 kristjani torej predstavljata mesti z največjim številom arabsko-krščanskega prebivalstva. Na tretjem mestu je Jeruzalem z 12.900 kristjani. Slika je drugačna pri nearabskih kristjanih: ti so zgoščeni predvsem v Tel Avivu in v osrčju države (okoli 42 odstotkov).

Nalaganje
Nazaj na vrh