Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob izraelski obali našli 900 let star križarski meč [VIDEO]

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 19. 10. 2021 / 14:29
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2021 / 14:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob izraelski obali našli 900 let star križarski meč [VIDEO]
Najdeni meč naj bi pred 900 leti pripadal križarskemu vitezu FOTO: YouTube/zajem zaslona

Ob izraelski obali našli 900 let star križarski meč [VIDEO]

Ljubiteljski potapljač Šlomi Katzin je v plitvini ob izraelski obali pri Haifi našel meč, ki naj bi pred 900 leti pripadal križarskemu vitezu.

Meter dolg meč, popolnoma prekrit z morskimi organizmi, se je verjetno na površini pojavil ob premikanju peska. Kot so po navedbah STA sporočili iz izraelske službe za arheološko dediščino (IAA), bo meč po čiščenju in analizi postavljen na ogled javnosti.


Križarske vojne so se začele leta 1095 in so trajale več stoletij. Evropski kristjani so se odpravili na Bližnji vzhod, da bi osvojili Jeruzalem in druge dele Svete dežele, ki so bili tedaj pod muslimani.

Vodja enote za podvodno arheologijo pri IAA Jakov Šarvit je po navedbah STA povedal, da je obala ob gorovju Karmel, kjer so našli meč, ladjam nudila zavetje med nevihtami, saj so naravni pogoji, kot je pojasnil, skozi stoletja privabljali trgovske ladje, in za njimi so ostale bogate arheološke najdbe.

Meč je precej težak zaradi kamnov, ki so se prilepili nanj, pa tudi zato, ker je železen in zelo velik.

Strokovnjaki menijo, da bi bil meč lahko povezan z bližnjo križarsko trdnjavo v Atlitu. Šarvit je še povedal, da je precej težak zaradi kamnov, ki so se prilepili nanj, pa tudi zato, ker je železen in zelo velik. »To pomeni, da je moral biti človek, ki ga je držal in se z njim boril, zelo močan. Poskušam si ga predstavljati na bojišču s celotnim oklepom na sebi in mečem, kako se bori. Moral je biti v res dobri kondiciji. Morda so bili tedaj ljudje višji od nas, vsekakor pa močnejši,« je zaključil Jakov Šarvit.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh