Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA Iraku vračajo ukradene arheološke artefakte

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 29. 07. 2021 / 16:47
Oznake: Družba, Kultura, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2021 / 16:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA Iraku vračajo ukradene arheološke artefakte
Fragment ploščice z Epom o Gilgamešu, ki ga že hranijo v iraškem muzeju FOTO: Wikipedia

ZDA Iraku vračajo ukradene arheološke artefakte

ZDA bodo Iraku vrnile prek 17.000 arheoloških artefaktov, med katerimi so nekateri stari tudi do 4.000 let, iz države pa so bili odpeljani v minulih desetletjih.

Predmete iz starodavne Mezopotamije naj bi po navedbah STA danes s seboj na letalo vzel iraški premier Mustafa al Kademi ob vračanju z obiska pri ameriškem predsedniku Joeju Bidnu.

Kot je za medije pojasnil iraški minister za kulturo Hassan Nazim, je to »najobsežnejša vrnitev arheoloških artefaktov Iraku in je rezultat mesecev truda iraških oblasti v sodelovanju z veleposlaništvom v Washingtonu«. Nazim je obenem izrazil upanje, da bodo v bližnji prihodnosti uspeli dobiti nazaj tudi druge odtujene predmete, predvsem iz Evrope.

To je najobsežnejša vrnitev arheoloških artefaktov Iraku.

Večina predmetov dokumentira trgovske izmenjave v sumerskem obdobju

Na iraškem ministrstvu za kulturo so v izjavi za javnost zapisali, da večina predmetov dokumentira trgovske izmenjave v sumerskem obdobju, ki je v Mezopotamiji trajalo od okoli leta 4500 do 1900 pred našim štetjem.

Kraja iraških arheoloških zakladov se je sicer posebej razmahnila po letu 2003 po napadu zaveznikov na Irak, ki so ga vodile ameriške sile, pri čemer so bile pogosto v ozadju organizirane kriminalne združbe.

Arheološka najdišča v Iraku so bila močno poškodovana in zanemarjena, muzeji pa izropani

Qahtan al Obaid iz muzeja v Basri je pojasnil, da je nemogoče prešteti vse predmete, ukradene z arheoloških najdišč. Ta so bila v Iraku močno poškodovana in zanemarjena, muzeji pa izropani. Iz iraškega nacionalnega muzeja v Bagdadu je bilo ukradenih okoli 15.000 predmetov.

Iz iraškega nacionalnega muzeja v Bagdadu je bilo ukradenih okoli 15.000 predmetov.

Po navedbah STA ni znano, ali je med 17.000 predmeti tudi 3.500 let stara glinena ploščica z Epom o Gilgamešu. Ta je bila nekdaj del zbirke Svetopisemskega muzeja v Washingtonu, čigar ustanovitelj je milijarder David Green. Leta 2019 je ploščico zaseglo ameriško ministrstvo za pravosodje.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh