Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

STIČNA 2009

Objava: 21. 09. 2009 / 05:33
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

STIČNA 2009

V človeku je veliko lepega in dobrega, globoko hrepenenje po sreči in srčno iskanje, da bi v sebi našel svoje upanje, je med mašo v nagovoru več tisoč zbranim na 28. Festivalu Stična mladih dejal ljubljanski nadškof Alojz Uran. Kot je prepričan, nam nihče ne more vsiliti razlogov upanja, "prvi korak je na vsakem izmed nas".

Uran se je v nagovoru vprašal, na kaj danes naslanjamo svoje upanje. "Lahko pomislimo na svet reklame in zabave, ki skuša ustvariti virtualen svet instant sreče, ki jo dosežemo s pritiskom na gumb ali daljinca. To je svet takojšnje rešitve," je odgovoril.

Človek, kot pravi nadškof, "poskuša danes zaupati tudi v svoje sposobnosti in se zanaša tudi na sočloveka, starše, brate, sestre, prijatelje, sošolce, morda tudi na sporočilo medijev in javnega mnenja". Mnogi svoje upanje po njegovih besedah naslonijo na denar in uspeh.

"Vse to je človeško, minljivo, saj smo ljudje nepopolna bitja, na katera se ne moremo absolutno zanesti," je prepričan Uran. Ob tem je mlade pozval, naj svoje upanje naslonijo na živega Boga in ga postavijo za "osnovo, ki bo držala od otroštva prek obdobja odraščanja do odraslosti in starosti, skratka v vseh življenjskih okoliščinah, s katerimi se srečujemo, tudi v neuspehih in strahovih".

Uranu so se pri somaševanju poleg okoli 180 duhovnikov med drugim pridružili tudi apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello, mariborski nadškof Franc Kramberger, murskosoboški škof Marjan Turnšek, novomeški škof Andrej Glavan ter pomožni škofje Jurij Bizjak, Anton Jamnik in Peter Štumpf.
Festival v Stični sicer pripravljajo že od leta 1981. Prireditev je v začetku nosila ime srečanje slovenske verne mladine, ker pa je namenjena vsem mladim, se je pozneje uveljavil izraz vseslovensko srečanje mladih. Letošnje geslo Festivala Stična mladih, kot nosi prireditev ime danes, se glasi Svoje upanje smo naslonili na živega Boga.

Letos se je na festivalu, ki ga pod okriljem Medškofijskega odbora za mlade in Društva Skupnost katoliške mladine pripravljajo mladi, po ocenah organizatorjev zbralo okoli 7000 mladih iz vse Slovenije, ki so prišli z avtomobili, 70 avtobusi in s posebnim vlakom iz Ljubljane.

Z zbranimi prostovoljnimi prispevki so tudi finančno izrazili podporo akciji Zavoda Varna pot 5 x stop je cool, ki osvešča o negativnih posledicah alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi, o posledicah hitrosti, agresivnega obnašanja in številnih smrti mladostnikov, ki so posledica takega načina življenja.

Program prireditve se je začel že dopoldne s festivalom mladostne vere in posebnim forumom za študente. Pozneje so za obiskovalce pripravili izbirni program, in sicer 23 različnih delavnic, med drugim tudi o mladosti kot času upanja, o talentih in ljubezni. Na Tržnici upanja pa so se v tem času predstavile različne mladinske organizacije, skupnosti in gibanja.

Po popoldanski maši se je festival zaključil z zabavo, ko so po besedah organizatorjev mladi v Stični "dokazali, da se je mogoče zelo kvalitetno zabavati brez alkohola".

STA

Pred vstopom v Stično smo se naličili


Ovčka Taši pozdravlja mlade


Posedanje na travi je bilo v dopoldanskem soncu nadvse prijetno


Ljubljanski nadškof Alojz Uran je vodil somaševanje


Vijoličnih Stična majic je povsod kar mrgolelo


Stična - vedno barvita in raznolika kot mavrica


Tudi duhovniki za spovedovanje so imeli svojo Stična majico



Prostovoljci Stične so podarjali objem, kdo pa tudi prevoz do stojnic :)


Ljubljanski nadškof Alojz Uran je bil vesel ob pogledu na množico mladih


Predstavniki organizacij na tiskovni konferenci


Na Tržnici upanja so se predstavile tudi salezijanke


Delavnice so bile dobro pripravljene in še boljše obiskane


Množica mladih pripravljenih na zabavo



Stična se preprosto ne more končati brez dežja ali polivanja z vodo

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh