Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Štiri stvari, ki jih lahko zakoncem pove Janez Krstnik

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 23. 06. 2022 / 17:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2022 / 17:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Štiri stvari, ki jih lahko zakoncem pove Janez Krstnik
X. svetovno srečanje družin v Vatikanu. FOTO: Ana Rupar

Štiri stvari, ki jih lahko zakoncem pove Janez Krstnik

Prvo skupno mašo na X. svetovnem srečanju družin v Vatikanu, ki se ga udeležuje več kot 2000 delegatov iz 120 držav vsega sveta, je daroval kardinal Kevin Farrell, prefekt Dikasterija za laike, družine in življenje.

Ob slovesnem prazniku rojstva Janeza Krstnika se je v pridigi vprašal, kaj lahko mož, ki je vse življenje preživel v puščavi, pove današnjim zakoncem. Izpostavil je štiri stvari: 


1. Janez Krstnik je živel v času prehoda. Bil je zadnji prerok Stare zaveze in prvi prerok Nove zaveze. Predstavlja most med preteklostjo in prihodnostjo. Tako naj tudi družine predstavljajo most med generacijami, ohranjajo kulturne in verske tradicije, ki jim jih predajo starši in stari starši, hkrati pa se odpirajo prihodnosti in sanjam njihovih otrok.


2. Janez Krstnik je znamenje upanja in življenja, saj se je rodil stari in neplodni ženi. Sramota Elizabete in Zaharija se je spremenila v veselje, ki je zajelo še vse njune sorodnike in prijatelje. V rojstvu Janeza Krstnika je velikonočna izkušnja prehoda iz smrti v življenje, iz sramote v veselje. V tem dogodku vidimo Kristusovo prisotnost v življenju družine. Tudi če ima kdo v zakonu, pri vzgoji, z zdravjem ali financami težave, lahko Bog prav tako posreduje v njegovem življenju. »Ne izgubite upanja,« je dejal.

FOTO: Ana Rupar 

3. Kot je Izaija zapisal, da ga je Bog poklical k življenju v materinem trebuhu, je v maternici Janez že prepoznal Odrešenika, ko sta se srečali noseči Marija in Elizabeta. Družine so danes poslane k temu, da so varuhi svetosti človeškega življenja od spočetja do naravne smrti. »Ker ima Bog načrt za svetost otroka od začetka.« Božji klic otroka doseže že v maternici, da bodo svetniki jutrišnjega dne in bodo ustvarili boljši svet za vse.

4. Janez Krstnik je bil deležen vseh judovskih običajev, npr. obreze, edino ime so mu dali neobičajno. Novo ime, ki ga ni imel še nihče od sorodnikov, je ustvarilo zmedo med ljudmi. Ime Janez pomeni Bog je naklonjen, milostljiv. V tistem trenutku je Bog želel prinesti milost na ta svet. Janez je bil glasnik Božjega usmiljenja, ki je naznanil prihod Kristusa Odrešenika in prenovo človeške narave. S krstom smo vsi dosegli novo življenje, da ga dajemo naprej. Družine s svojo odprtostjo omogočajo Božji milosti, da prenavlja naš svet.

Kupi v trgovini

Kip Janez Krstnik 20 cm
Svetniki
10,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh