Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Štirje nasveti za dobro molitev [VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 02. 05. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.05.2024 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Štirje nasveti za dobro molitev [VIDEO]
»Kako lahko vem, ali je moja molitev dobra molitev?« Ameriški duhovnik navaja štiri ključe ... FOTO: YouTube/zajem zaslona

Štirje nasveti za dobro molitev [VIDEO]

»Slušalke iz ušes, potopite se v Gospodovo navzočnost!« svetuje ameriški duhovnik Mike Schmitz, ko premišljuje o tem, kakšna naj bi bila dobra molitev.

Priljubljeni »oče Mike« je v enem svojih zadnjih video posnetkov na spletni platformi YouTube spregovoril o štirih ključih za dobro molitev: človek se je mora sploh lotiti, biti ob tem navzoč v trenutku in osredinjen na svoje početje, potrpežljiv s samim seboj in misliti na Boga.

»Kako lahko vem, ali je moja molitev dobra molitev?« Ameriški duhovnik naštete štiri ključe podrobneje pojasni:

»Ali ste se sploh lotili molitve?« 

Ne morete dobro moliti, če niti ne začnete, komentira duhovnik. In včasih je to morda edina stvar, ki jo lahko rečemo o svoji molitvi: lotil sem se je. To je del, ki ga lahko nadzorujemo, ne moremo pa vedno nadzorovati, kaj se bo zgodilo med molitvijo. Nimamo nadzora nad milostmi, ki nam jih bo Bog naklonil ali ne. Lahko pa začnemo moliti. In zato, tako oče Mike, »če ste začeli moliti, potem je bila to dobra molitev. To je najosnovnejše merilo.«

»Ali ste bili dejansko navzoči v molitvi, ne le telesno, temveč tudi z mislimi?« 

Včasih smo s telesom navzoči, duševno pa odsotni, pojasnjuje duhovnik. Obstajajo notranje in zunanje »namerne« motnje, ki jih oče Mike opaža tudi pri sebi: »Včasih se ob koncu molitve zavem: o moj Bog, večino časa sem bil raztresen.« Včasih ga recimo zmoti telefon, drugič premišljuje o kakšnem svetopisemskem odlomku … S tem ni nič narobe, vendar, kot ugotavlja, pridejo trenutki, ko Gospod želi, da le molči, ko mu prigovarja: »Slušalke iz ušes, pospravi telefon in bodi tukaj z Menoj.« Gre za to, da najdemo pravi trenutek za različna opravila.

Tudi nekateri svetniki so imeli izkušnje z motnjami med molitvijo, vendar so s potrpežljivostjo do samih sebe uspeli svoje misli preusmeriti nazaj k Bogu.

Nenamerne motnje, ki prihajajo od zunaj ali znotraj

»Koristno je, da smo pozorni, ko pride do takšnih motenj, in se nato poskušamo vrniti k molitvi,« svetuje Schmitz. Včasih nas zmoti oseba, ki sedi poleg nas v cerkvi, ali misli, ki se pojavijo nenadoma in nas nepričakovano prevzamejo. Podobne izkušnje so imeli tudi nekateri svetniki, pojasnjuje oče Mike, vendar so s potrpežljivostjo do samih sebe uspeli svoje misli preusmeriti nazaj k Bogu.

Naj Bog ostane v vašem srcu

Zapišite eno stvar iz te molitve, ki bo ostala z vami do konca dneva, svetuje duhovnik. To je lahko spoznanje ali vedenje, da ste se uspešno »borili«: da ste se lotili molitve, se nanjo osredinili in se prebili skozi vse motnje ter dopustili, da je Bog deloval v vašem srcu. Ta »zaklad« boste nosili s seboj do konca dneva in če boste to počeli redno, bo postalo navada. Predvsem pa ne smemo pozabiti, da nismo sami: molitev ni zgolj človekovo opravilo, temveč sodelovanje med človekom in Bogom.


Nalaganje
Nazaj na vrh