Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sto najlepših gradov

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 22. 04. 2021 / 05:54
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2021 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sto najlepših gradov

Sto najlepših gradov

Založba Mladinska knjiga je izdala dve razkošni knjigi, o najlepših (predvsem evropskih) gradovih in o zgradbi človeškega telesa.

Založba Mladinska knjiga je izdala dve razkošni knjigi, o najlepših (predvsem evropskih) gradovih in o zgradbi človeškega telesa.



Grad Neuschwanstein na Bavarskem. Foto: Ivo Žajdela


Sto najlepših gradov na svetu

Gradovi že od nekdaj burijo našo domišljijo. Beseda »grad« vključuje mogočne utrdbe, veličastne palače in imenitne dvorce, ki so skozi stoletja z arhitekturo odsevali moč njihovih lastnikov ter jih varovali in ščitili.

Kljub neznansko različnemu položaju teh zgodovinskih stavb ozemeljske oblasti, ki so jih postavljali v 900-letnem časovnem razponu, jim je ljudska domišljija vedno pripisovala pravljični značaj ter pri tem mešala obdobja (srednji vek, gotiko, renesanso in barok) in prvine (stolpe, dvižne mostove, jarke, plesne dvorane s freskami in imenitne vrtove).



Gradovi odsevajo moč lastnikov ter značaj države

V slikoviti in zanimivi knjigi 100 najlepših gradov na svetu se seznanimo z veličastnimi grajskimi stavbami, ne le po Evropi, teh je večina. Dodanih je nekaj slikovitih azijskih in afriških trdnjav, pri katerih odkrivamo arhitekturne posebnosti.

Gradovi odsevajo moč lastnikov ter značaj države, ki ji pripadajo. Privlači nas čar nekdanjih prebivalcev, njihovega načina življenja, mitov, legend in zgodb, povezanih z gradom in prebivalci.

Seznanili se bomo s spremembami skozi čas, sodobnimi značilnostmi teh veličastnih spomenikov in dobili koristne namige, kdaj je najboljši čas za obisk in česa med obiskom ne smo spregledati.

Od slovenskih gradov med sto najlepšimi spoznamo Blejski in Predjamski grad.


Grad Karlštejn na Češkem. Vir: splet


Od utrdb, gradov in palač do utrjenih mest ter podeželskih dvorcev

Knjiga poudarja stvarno podobo utrdb, gradov in palač ter se posveča arhitekturnim podrobnostim in kulturnim razlikam, ki srednjeveški grad ločujejo od cesarske palače, utrjeno mesto od podeželskega dvorca.

Poleg klasičnih evropskih gradov opisuje manj znane, čeprav nič manj izjemne japonske in kitajske trdnjave, afriške puščavske citadele in indijske utrdbe.

Številne znamenitosti in kraji so se skozi leta korenito spremenili. Prelomne in zgodovinske spremembe so povezane tako s podnebnimi vplivi, premiki geopolitičnih meja, menjavo oblasti kot, v primeru mnogih spomenikov na Bližnjem vzhodu, vojno. V knjigo smo vključili najpomembnejše sodobne spremembe, ki so najmočneje vplivale na opisane gradove.

Čeprav so nekatera veličastna poslopja izgubila sijaj zaradi divjanja vojne, krhkosti diktatur ali celo bremena množičnega turizma, številni kraji, opisani v knjigi, ostajajo navdih popotnikom in bralcem doma.

Kjer je bilo potrebno, so dodali opombe v zvezi z najnovejšimi spremembami, obnovo in sodobnimi značilnostmi spomenikov.


Grad Bojnice na Slovaškem. Vir: splet


Vsaka stavba v knjigi je veličastna in pomembna

Osvežili so namige, da bi popotnikom in ljudem, ki načrtujejo potovanje, posredovali stvarnejše in uporabnejše vire. Zabavna dejstva, ki so jih dodali, bodo prav gotovo všeč vsem tistim, ki raje potujejo po svetu s pomočjo barvnih fotografij ter izčrpnih in zanimivih besedil v dobri knjigi.

Kljub različnim zgodovinskim oblikam in značilnostim je vsaka stavba v knjigi veličastna in pomemben del zgodovinske dediščine ter odseva značaj države, ki ji pripada. Vsem je tudi skupna nesporna avra mitov in legend, ki obdajajo njihovo gradnjo in kraljeve prebivalce.

Take zgodbe niso pozabljene ter se postavljajo ob bok zanimivim zgodovinskim dejstvom in romantičnim pripovedim, zasnovanim, da bi si ogledali nekaj izmed stotih dih jemajočih poslopij na teh straneh. Vsekakor upamo, da boste to storili.



Enciklopedija znanja: Človeško telo

Enciklopedija znanja Človeško telo je sodoben, podroben in nazoren prikaz človeškega telesa in njegovega delovanja. Odkriva živahen svet celic, tkiv, kosti, mišic, organov in vloge posameznih organov in organskih sistemov. Vodi nas v notranjost telesa in prikazuje njegove številne funkcije.

Knjiga nam tudi pripoveduje, kaj lahko naredimo sami, da nam bo telo čim bolje služilo. Predvsem pa nas tudi seznanja ob veliko informacijah, zanimivostih in presenetljivih dejstvih o »čudežnem stroju«, ki mu pravimo človeško telo.

Nazorne računalniško narejene ilustracije spremlja razumljiva in zanimiva, a strokovna razlaga. Zato je ta enciklopedija znanja odličen pripomoček za šolarje, dijake, učitelje, starše oziroma preprosto za vse, ki se zavedajo, kako pomembno je poznati delovanje lastnega telesa.


Posnetek iz knjige Človeško telo.


Osnove telesa

Izvemo veliko podatkov, kot npr. da več kot 93 odstotkov človeškega telesa sestavljajo trije kemijski elementi: kisik (65 %), ogljik (18,5 %) in vodik (10 %). Zelo pomembni so tudi dušik (3 %), kalcij (1,5 %) in fosfor (1 %).

Človeško telo skupaj tvori 54 kemijskih elementov, vendar večino najdemo le v sledovih.


Kako je sestavljeno telo?

Človeško telo je zgrajeno iz enakih gradnikov kot telesa drugih živih bitij. Od njih pa se razlikujemo po načinu sestavljanja teh delcev v celoto. Osnovni gradniki so preprosti kemični elementi, kot so voda, ogljik in kisik, ki skupaj tvorijo precej bolj zapletene spojine.

Na milijardah mikroskopskih celic se osnuje življenje; nastanejo koža, kosti, kri in organi, ki ustvarijo končno podobo človeškega telesa.

Vse v telesu je zgrajeno iz atomov, najmanjših gradnikov snovi. Atomi se združujejo v molekule. Vsako celico v človeškem telesu sestavlja milijone molekul. Poznamo več kot 200 vrst celic, podobne pa se združujejo v skupine, ki jim pravimo tkiva. Vsi telesni organi in sistemi so iz različnih vrst tkiv.


Posnetek iz knjige Človeško telo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh