Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stoen dan molitve za spravo v Sudanu

Objava: 17. 08. 2010 / 06:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Stoen dan molitve za spravo v Sudanu

Januarja prihodnje leto bo v tej preizkušani afriški državi najverjetneje potekal referendum o neodvisnosti Južnega Sudana.

‘Stoendan molitve za spravo v Sudanu’ je naslov pobude Sudanske škofovske konference, o kateri je za vatikanski časnik ‘L'Osservatore Romano’ spregovoril škof v sudanskem Rumbeku, Cesare Mazzolari. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, se v Sudanu pripravljajo na pomemben dogodek. Januarja prihodnje leto bo v tej preizkušani afriški državi najverjetneje potekal referendum o neodvisnosti Južnega Sudana. Gre za pomemben korak k demokratizaciji dežele, ki bo vplival na politično ravnotežje naroda. Sudanski škofje so v nedavnem sporočilu za javnost sedanje razmere označili za pomemben zgodovinski trenutek, ki bo v državo zagotovo prinesel spremembe.

Katoliška Cerkev si ves čas in na vso moč prizadeva, da bi proces demokratizacije potekal na miren način in da bi se bilo moč izogniti nadaljnjemu trpljenju naroda. Zato so se odločili, da bodo od 21. septembra do 1. januarja v vseh sudanskih škofijah potekali molitveni programi in drugi dogodki, da bi tako spodbudili predstavnike oblasti in državljane k širjenju skupnega dobrega. Z referendumom si želijo pokazati določeno demokratično zrelost, da ta ne bi postal povod za nove konflikte in spore, je pojasnil škof Mazzolari. 1. januar bo prav tako sovpadel s svetovnim dnevom miru, ko bo potekala slovesna sveta maša, s katero se bo sudanska Cerkev pridružila papeževemu pozivu k spravi na svetu.

Sudan šteje okoli štirideset milijonov prebivalcev, od katerih je osemdeset odstotkov muslimanov in sedemnajst odstotkov kristjanov. Škof Mazzolari ne prikriva težav, s katerimi se spoprijemajo krščanske skupnosti, predvsem na severu države, kjer je na oblasti muslimansko pravo. Kot je zatrdil, kristjani na severu zelo trpijo in ni spoštovanja verskih pravic, do nemuslimanov pa vlada velika nestrpnost. Ob koncu je še pojasnil, da naj bi pobuda ‘Stoen dan molitve za spravo v Sudanu’ zato prispevala tudi k večji družbeni občutljivosti do pripadnikov različnih veroizpovedi.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh