Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Usoda digitalnih bonov za starejše še vedno v zraku

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 29. 08. 2022 / 13:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 14:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Usoda digitalnih bonov za starejše še vedno v zraku
Izobraževanja za digitalno preobrazbo, bodo do razjasnitve pravnega in dejanskega stanja glede morebitnih nepravilnosti pri izboru izvajalcev začasno ustavljena. FOTO: Pexels

Usoda digitalnih bonov za starejše še vedno v zraku

Usoda digitalnih izobraževanj za starejše bo znana čez kakšen teden dni. Izobraževanja so ustavljena le začasno, do razjasnitve morebitnih nepravilnosti pri izboru izvajalcev, je po današnjem sestanku s predstavniki upokojencev povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Kot je v današnji izjavi novinarjem izpostavila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, bodo izobraževanja do razjasnitve pravnega in dejanskega stanja glede morebitnih nepravilnosti začasno ustavljena. Več odgovorov kaj točno se je dogajalo v zvezi z razpisom in izvedbo izobraževanj, bo prineslo poročilo Slovenskega regionalno razvojnega sklada, ki ga ministrica pričakuje do petka. Državljane, ki se izobraževanj trenutno že udeležujejo, pa je zaprosila za potrpežljivost. 

»V tem trenutku ne moremo povedati še ničesar. Takoj ko bomo preučili poročilo, bodo znani ukrepi za naprej,« je dejala in dodala, da se bo to zgodilo v prihodnjem tednu.

Emilija Stojmenova Duh. FOTO: Facebook 

V vladni službi pripravljajo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti

Ministrica je poudarila, da skladu ne očitajo, da je naredil karkoli narobe. »Pozvali smo jih, da naredijo revizijo postopkov, da ugotovimo, ali so bile kakšne nepravilnosti. Potem se bomo ponovno dogovorili izvajalci izobraževanj,« je napovedala in dodala, da vsi izvajalci izobraževanj niso delali napak. Da bi odpravili nastale nevšečnosti glede njihovega izvajanja, v vladni službi pripravljajo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, pri čemer se želijo z različnimi deležniki odkrito pogovoriti o tem, kaj je mogoče narediti s sredstvi, ki so na voljo, je zatrdila ministrica.

Janez Sušnik: Urediti je treba enake možnosti za vse upokojence

Eden takšnih pogovorov, ki ga je označila kot izjemno odkritega in konstruktivnega, so imeli danes z Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus). V prihodnje nameravajo projekt digitalnih izobraževanj peljati v sozvočju z njimi, je dodala. »Mislim, da se bo našla ustrezna rešitev, danes smo se dogovorili, da bomo tesno sodelovali in iskali skupne rešitve,« je v izjavi po virtualnem sestanku z ministrico za digitalno preobrazbo povedal predsednik zveze upokojencev Janez Sušnik

Kot je izpostavil Sušnik, da čeprav Zdus v pripravo razpisa za izobraževanja ni bil neposredno vpet, trenutno skuša pomagati in reševati skupne interese vladne službe ter starejših oseb, da ne bodo diskriminirani in da se bodo lahko naučili računalniških veščin, če bodo hoteli. 

»Ali bo to z boni ali brez njih, je pa druga zadeva. Vprašanje je, kakšna politika se bo vodila naprej. Če je za vse denar, naj bo za bone za vse ali pa se ti dejansko v tem primeru tudi umaknejo,« je bil jasen Janez Sušnik.

Več starejših se je zaradi izobraževanj v zadnjem času obrnilo tudi na varuha človekovih pravic. Kot so minuli teden sporočili iz njegove pisarne, starejši zatrjujejo, da so diskriminirani pri dostopu do digitalnih bonov 22, saj za prebivalce, stare 55 let ali več, pri unovčenju bonov velja dodaten pogoj. Več predlogov za obravnavo diskriminacije pri dostopu starejših do digitalnih bonov je prejel tudi zagovornik načela enakosti, navaja STA.

Ustanovitev računalniškega sklada 

Ministrica je v izjavi novinarjem predstavila še nekatere druge ukrepe, ki jih pripravljajo v vladni službi za digitalno preobrazbo. Eden od teh je ustanovitev računalniškega sklada, s pomočjo katerega bodo lahko različni posamezniki prišli do računalniške opreme, ki jo potrebujejo in si je sami ne morejo privoščiti. Čeprav po njenih besedah ne bo možno, da bo prav vsak posameznik dobil svoj računalnik, se ji zdi pomembno, da z njimi opremijo različne organizacije, ki so v vsakdanjem stiku s starejšimi osebami, kot so domovi za starejše, knjižnice, različne organizacije. 

Obenem jim želijo omogočiti tudi dostop do internetne povezave in jih opolnomočiti za delovanje v današnjem svetu - vse od pošiljanja elektronskih sporočil, naročanja pri zdravniku in uporabe aplikacij, kot je Zvem, do uporabe mobilne banke, eUprave.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh