Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Štola sv. Johna Neumanna za papeža

Objava: 10. 07. 2009 / 07:00
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Štola sv. Johna Neumanna za papeža

Darilo ameriškega predsednika papežu bo štola zavetnika bolnih otrok in preseljencev

Ko bo ameriški predsednik Barack Obama danes obiskal svetega očeta, mu bo v dar prinesel štolo, ki jo je nekoč uporabljal sv. John Neumann, redemptoristični duhovnik iz 19. stoletja, zavetnik bolnih otrok in preseljencev. Ameriški redemptoristi so še posebej navdušeni, da bo predsednik Obama ob svojem obisku papežu izročil darilo iz njihovih vrst. Štola se jim zdi najprimernejše darilo za svetega očeta, saj v njej vidijo simbol duhovništva.

Red redemptoristov je leta 1732 ustanovil sv. Alfonz Liguori, z namenom, da bi se njegovi duhovniki posvečali predvsem delu z revnimi in duhovno zapuščenimi. Danes se red ukvarja zlasti z misijoni in verskimi prireditvami.

Ker je sv. John Neumann precejšen del svojega življenja posvetil delu s priseljenci, njegovi redovni bratje danes v darilu za papeža vidijo tudi simboliko novega vala priseljencev v Združene države Amerike, katerim se red še vedno z vsem srcem posveča, saj gre tu pogosto za obrobne in spregledane skupine ljudi.

Štolo, ki jo bo v dar prejel papež Benedikt XVI., je po naključju odkril vodja liturgičnega umetniškega studia, ki so ga v administraciji ameriškega predsednika prosili za pomoč pri izbiri darila za papeža. Sprva so imeli v mislih kakšen star, dragocen kelih, vendar se je nazadnje štola izkazala za primernejše in bolj osebno darilo. Predsednika in njegovo administracijo je še posebej navdušilo dejstvo, da je bila nekoč v lasti duhovnika priseljenca, ki se je v svoji novi domovini posvečal delu s priseljenci in gradil katoliške šole.

Sv. John Neumann se je rodil leta 1811 na Češkem, vendar je z željo po misijonarjenju odpotoval v New York. Po obdobju, ki ga je v kontemplaciji preživel ob kruhu in vodi, se je pridružil redu redemptoristov, leta 1852 pa je bil imenovan za filadelfijskega škofa. Kot škof je dal zgraditi petdeset cerkva in skoraj sto šol. Umrl je na tretji sveti večer leta 1860.

Papež Pavel VI. ga je leta 1977 razglasil za svetnika. Sv. John Neumann velja za zavetnika bolnih otrok in preseljencev.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh