Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stoletni jubilej katoliške stolnice v Moskvi

Objava: 27. 09. 2011 / 12:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Stoletni jubilej katoliške stolnice v Moskvi

Med slovesnostjo minulo soboto so blagoslovili tudi kip Matere Terezije in odprli fotografsko razstavo.

Katoliška Cerkev v Rusiji je minuli konec tedna praznovala stoletni jubilej moskovske stolnice. Vrhunec slavja je predstavljalo nedeljsko bogoslužje, ki ga je vodil posebni papežev odposlanec, kardinal Jožef Tomko.

Novogotska stolnica Brezmadežnega spočetja je bila prvič posvečena leta 1911, leta 1999 pa je sledila druga blagoslovitev po obnovitvenih delih. Komunistični oblastniki so leta 1937 stolnico zaprli in v stavbi zgradili vmesna nadstropja, služila pa je kot skladišče in 'upravno središče'. Šele leta 1996 so se zaprli zadnji uradi in moskovski katoličani so naposled znova dobili svojo osrednjo stolno cerkev.

Papež Benedikt XVI. je v svoji pozdravni poslanici poudaril, kako je zgodovina stolnice zaznamovana s trpljenjem in kasneje s popravo krivic, obenem pa je to svetišče tudi poseben kraj, kjer moskovski katoličani slavijo Marijo.

Med slovesnostjo minulo soboto so v Moskvi blagoslovili tudi kip blažene Matere Terezije iz Kalkute (1910-1997) in odprli fotografsko razstavo.

Kot poudarjajo v severnoruski nadškofiji, je moskovska stolnica od temeljite obnove ne le središče verskega, pač pa tudi kulturnega življenja v ruski prestolnici. Zahvaljujoč izvrstni akustiki in orglam, ki sodijo med največje v državi, stolnica uživa sloves 'ene najnenavadnejših in najzanimivejših moskovskih koncertnih dvoran', v kateri se skozi leto zvrsti več kot sto koncertov duhovne glasbe, nekateri tudi s svetovno znanimi glasbenimi izvajalci.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh