Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stoltenberg: Vojna v Ukrajini v ključni fazi

Za vas piše:
M. M.
Objava: 06. 04. 2022 / 18:44
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2022 / 18:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stoltenberg: Vojna v Ukrajini v ključni fazi
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. FOTO: Spletna stran Nata

Stoltenberg: Vojna v Ukrajini v ključni fazi

Pred začetkom današnjega dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov Nata je generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg dejal, da Ukrajina nujno potrebuje vojaško pomoč, zato je po njegovem mnenju pomembno, da se ministri dogovorijo o nadaljnji pomoči Ukrajini.

Prvi mož Nata je izpostavil, da je ključno, da se zaveznice v Natu strinjajo o nadaljnji podpori Ukrajini z različno vojaško opremo. »Tako težjo opremo kot lažjimi oborožitvenimi sistemi,« je povedal in dodal, da je vojna v Ukrajini v ključni fazi. Jutri na zasedanje prihaja tudi ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba.

»Vojna lahko traja tudi več let«

Kot je znano, se ruske sile v zadnjih dneh pomikajo s severa proti jugu in vzhodu Ukrajine, kjer Nato pričakuje veliko ofenzivo, navaja STA. »Ruski predsednik Vladimir Putin želi vzpostaviti nadzor nad celotnim Donbasom,« je dejal Stoltenberg in opozoril, da bi lahko vojna trajala tudi več mesecev ali celo let.

Krepitev obrambnih zmogljivosti

Kot je dejal, morajo biti članice pripravljene na podporo Ukrajini, ohranjanje sankcij proti Rusiji in krepitev svojih obrambnih zmogljivosti. Del načrta za prihodnost delovanja zavezništva je sicer strateški koncept, o katerem danes razpravljajo zunanji ministri.

»Nasloviti moramo spremembe v globalnem ravnovesju moči ter varnostne posledice ruskih agresivnih dejanj in precej močnejše Kitajske. Pa tudi izzive, ki jih Kitajska in Rusija predstavljata za naš mednarodni pravni red in demokratične vrednote,« je še podčrtal Stoltenberg.

 Ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba (na sredini). FOTO: Twitter Nato

Finska in Švedska v Nato?

V luči zadnjih dogodkov v Ukrajini je vse več razprav glede morebitnega članstva Finske in Švedske v zavezništvu. Stoltenberg je bil glede tega jasen: »Če se bosta odločili za članstvo, pričakujem, da jih bodo vse zaveznice sprejele.« Ti skandinavski državi sta najtesnejši partnerici Nata in z njim že dolgo sodelujeta. »Vemo, da izpolnjujeta Natove standarde glede interoperabilnosti in demokratičnega nadzora nad oboroženimi silami.«


Nalaganje
Nazaj na vrh