Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stopili smo v jubilejno Boskovo leto

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 19. 08. 2014 / 07:54
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stopili smo v jubilejno Boskovo leto

Stopili smo v jubilejno Boskovo leto

Sveti Janez Bosco, italijanski vzgojitelj in ustanovitelj reda salezijancev, se je rodil 16. avgusta 1815 v Becchiju pri Torinu.



Sveti Janez Bosco, italijanski vzgojitelj in ustanovitelj reda salezijancev, se je rodil 16. avgusta 1815 v Becchiju pri Torinu. Naslednje leto bomo tako praznovali 200-letnico njegovega rojstva. V jubilejnem Boskovem letu, v katerega smo stopili dan po Marijinem vnebovzetju s slovesnostjo v cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku, bomo tega vzgojitelja mladine bolje spoznali. Na Rakovniku je bila molitev večernic, rožnega venca in litanij Matere Božje, začetek Boskovega leta pa je odprl inšpektor salezijancev, Janez Potočnik.

"To jubilejno leto naj bi poživilo pobožnost in poznavanje sv. Janeza Bosca, novo zavzetost na področju mladinske pastorale in predvsem na področju preventivnega vzgojnega sistema. Je priložnost, da mladim in manj mladim in sploh vsem to leto predstavi sv. Janeza Bosca kot velikega svetnika, velikega človeka in vzgojitelja mladih," je pred vstopom v Boscovo leto dejal Janez Potočnik.

V poslanici je spomnil, da smo se na jubilejno leto v Sloveniji pripravili že lani maja, ko so k nam prišle svete relikvije. "Spomin na njegov obisk, ogled spletnih strani in fotografij … v nas vedno znova vzbuja hvaležnost in veselje, hkrati pa nas vabi in izziva. V tem jubilejnem letu bi se radi Gospodu zahvalili za don Boska, za njegovo svetost in njegovo vzgojno karizmo," opisal pa je tudi pomembno obdobje v don Boscovem življenju, ko je hudo zbolel in ob pomoči mladih preživel, nato pa jim zagotovil, da bo živel zanje. "Za vas živim!" je tudi vodilna misel v jubilejnem letu. Inšpektor salezijancev je tudi spodbudil starše, dedke in babice, vzgojitelje in duhovnike, naj imajo radi mlade, naj se jim posvečajo in jih poskušajo razumeti. Mlade pa je nagovoril z besedami: "Predvsem pa, dragi mladi: don Bosko gleda na vas z isto simpatijo in predanostjo srca kot na mlade svojega časa. On je še vedno vaš »oče, učitelj in prijatelj!", ki ne bo nehal pri Gospodu in nebeški Materi Mariji prositi za vas in ki bo še naprej z vami in za vas prek svojih duhovnih sinov in hčera."

Dan pred 199. rojstnim dnem svetega Janeza Bosca je vrhovni predstojnik salezijancev, Ángel Fernandez Artime, obiskal njegovo rojstno župnijo, naslednji dan pa skupaj z mladimi, me katerimi je bilo nekaj mladih iz Slovenije s predstavnikoma salezijancev in sester Hčera Marije Pomočnice, še njegovo rojstno vas.

Don Bosco je veliko prispeval tudi k oblikovanju oratorija. 200. obletnica njegovega rojstva bo prav gotovo zaznamovala tudi oratorije prihodnje poletne počitnice. Sveti Janez Bosco je v naše kraje prišel leta 1901 in s seboj prinesel idejo oratorija, zaradi vojne pa je ta zamrl in se nadaljeval leta 1988. Za temelj oratorijske vzgoje je Janez Bosko postavil štiri stebre oratorija: dom predstavlja sprejetost, šola učenje za življenje, dvorišče igro, župnija pa duhovno plat oratorija. Posebna značilnost oratorijske pedagogike je asistenca, kar pomeni, da niso animatorji le učitelji, temveč tudi prijatelji otrok in se z njimi družijo tudi med prostim časom. Tako otroci z veseljem sledijo njihovemu zgledu.


Vir: Radio Ognjišče, http://www.donbosko.si

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh