Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strah pred poroko mlade hromi

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 04. 2015 / 11:24
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strah  pred poroko mlade hromi

Strah pred poroko mlade hromi

Med današnjo splošno avdienco je papež Frančišek govoril o zakonski zvezi, ob čemer se je navezal na svatbo v Kani in spomnil na Jeusov prvi čudež.

Papež je na Trgu sv. Petra pozdravil tudi Slovence. Foto: AP

Med današnjo splošno avdienco je papež Frančišek govoril o zakonski zvezi, ob čemer se je navezal na svatbo v Kani in spomnil na Jezusov prvi čudež in prizor iz Geneze, ko je Bog naredil moškega in žensko. Jezusov čudež "je bila gesta velike naklonjenosti do tiste porajajoče se družine, ki je bila spodbujena z Marijino materinsko skrbnostjo,« je dejal papež vernikom, zbranim na Petrovem trgu, med katerimi so bili tudi Slovenci. Jezus nas tako uči, da je mojstrovina neke družbe ravno družina: sta moški in ženska, ki se ljubita.

Mladi se bojijo napačne odločitve

Čeprav se zdaj vse manj parov poroča, Kristusovo »znamenje«nosi sporočilo, ki je še vedno veljavno, je nadaljeval papež. Morda zdaj ni lahko govoriti o poroki kot praznovanju, ki se obnavlja skozi čas, v različnih obdobjih celotnega življenja zakoncev. Pari se manj poročajo, imajo manj otrok, narašča pa število ločitev, ki najbolj prizadenejo otroke. »Če od majhnega doživljaš, da je zakon vez ''za določen čas'', bo zate nezavedno ostal ravno to.«Mnogi mladi ne razmišljajo o nepreklicni zvezi in dolgotrajni družini. Sveti oče je pozval k resnemu premisleku, zakaj se mnogi mladi ne želijo poročiti, saj moramo to razumeti, če jim želimo pokazati pravo pot. Papež razloga ne vidi v emancipaciji žensk, po njegovem mnenju gre za obliko maskilizma, ki želi vedno dominirati nad žensko. Ni prav okriviti žensko, ker je Eva dala Adamu sadež iz drevesa v raju. »V resnici bi skoraj vsi moški in ženske želeli čustveno in stabilno varnost, trden zakon in srečno družino,«je dejal in kot razlog za neporočenost navede strah. Čeprav so kristjani, ne mislijo na »zakrament zakona, edinstveno in neponovljivo znamenje zaveze, ki postane pričevanje vere«. Morda je ravno ta strah, da bi jim spodletelo, največja ovira, da bi sprejeli Kristusovo besedo, ki zakonski zavezi in družini obljublja njegovo milost.

»Ne bojmo se povabiti Jezusa za poročno svatbo!«

»Najbolj prepričljivo pričevanje o blagoslovu krščanskega zakona je dobro življenje krščanskih zakoncev in družine,« je nadaljeval papež. »Ni boljšega načina, da se izrazi lepota zakramenta!« Zakon, ki ga je posvetil Bog, varuje tisto vez med možem in ženo, ki jo je Bog blagoslovil, ko je ustvaril svet. Je izvir miru  in dobrega za vso zakonsko in družinsko življenje. Na začetku krščanstva je mož lahko odslovil svojo ženo, evangelij družine pa je premagal to kulturo.

»Krščansko seme radikalne enakosti med zakoncema mora danes roditi nove sadove. Pričevanje o družbenem dostojanstvu zakonske zveze bo postalo prepričljivo ravno po tej poti, poti pričevanja, ki privlači, poti vzajemnosti in komplementarnosti med zakoncema,« je dodal papež Frančišek in poudaril, da moramo kristjani postati zahtevnejši. Pri starševstvu morata oče in mati svojo vlogo prepoznati kot bogastvo, ki je pomembno in predvsem v dobro otrok, vrlino gostoljubnosti krščanskih družin pa je označil kot odločilno, predvsem, ko se družina spopada z revščino in nasiljem.

»Dragi bratje in sestre, ne bojmo se povabiti Jezusa za poročno svatbo!« je ob koncu kateheze spodbudil papež. »Ko se kristjani poročijo ''v Gospodu'', so preoblikovani v učinkovito znamenje Božje ljubezni. Kristjani se ne poročijo samo zaradi sebe. Poročijo se v Gospodu in v dobro vse skupnosti in vse družbe.« O poklicanosti krščanskega zakona pa namerava papež govoriti naslednjič.


Vir: Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh