Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strast do dediščine prve svetovne vojne

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 05. 06. 2018 / 07:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2018 / 09:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strast do dediščine prve svetovne vojne

Strast do dediščine prve svetovne vojne

Pogovor z zgodovinarjem dr. Markom Štepcem o posebni izdaji revije SLO, časi, kraji, ljudje o prvi svetovni vojni.

Pogovor z zgodovinarjem dr. Marko Štepcem o posebni izdaji revije SLO, časi, kraji, ljudje o prvi svetovni vojni in še posebej o vojni, ki je uničevala človeštvo pred stotimi leti.

Najprej je odgovoril na vprašanje o posebni izdaji revije SLO, časi, kraji, ljudje oziroma katere teme bi izpostavil, kaj so novosti, prvič razkrite širši javnosti.

»Posebna številka je namenjena predstavitvi prve svetovne vojne, kot so jo doživeli slovenski prebivalci, tako vojaki kot civilisti v zaledju. Tudi z vključitvijo izbranih ustanov smo želeli opozoriti, kakšen je po stotih letih 'pozabe in spomina' odnos do vojne. Idejo o posebni številki revije SLO, časi, kraji in ljudje je urednik dr. Jože Dežman dal na skupnem sestanku delovne skupine za pripravo osrednje slovenske razstave, ki bo ob stoti obletnici konca vojne in nastanka države SHS odprta v Narodnem muzeju Slovenije.

Na srečo je v zadnjih treh desetletjih nastalo veliko raziskav, besedil, razstav in dokumentarnih filmov, ki kažejo na to, da je prva svetovna vojna tudi v Sloveniji končno dobila mesto, ki si ga glede na njen vpliv in pomen zasluži. Zato tudi ni bilo težko najti piscev besedil. Bralcem bo prav gotovo zanimivo, da se s prvo svetovno vojno ne ukvarjajo le zgodovinarji, muzealci in zbiralci, ampak tudi arheologi.«

Poznavalec prve svetovne vojne

Potem smo ga spraševali o kaznovalni »politiki« avstro-ogrske armade, ki je v reviji SLO tudi posebej predstavljena, o tem, da se je v zadnjem desetletju oblikovala skupnost poznavalcev prve svetovne vojne, o značilnostih te izjemno hude in krute vojne, o »obrobnih« temah vojne, katerim se naši avtorji tudi precej posvečajo, saj radi pozabljamo, da njene žrtve niso bili samo vojaki, o Italijanih, ki to vojno nacionalistično idealizirajo in mitizirajo, ob tem pa med drugim zanemarjajo akterje, ki izhajajo iz zdaj italijanskega ozemlja (Trst) ter o Gorlicah pri Lvovu v Ukrajini, kjer je posebna spominska krajina z delom našega trpljenja in danes spomina.

Pogovor bo v celoti objavljen v novi številki Družine, v daljši verziji pa na spletni strani Družine.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh