Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strateški dialog slovenske in ameriške vlade v Ljubljani

Za vas piše:
M. M.
Objava: 15. 03. 2022 / 06:40
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2022 / 06:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strateški dialog slovenske in ameriške vlade v Ljubljani
FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve RS

Strateški dialog slovenske in ameriške vlade v Ljubljani

Predstavniki slovenske in ameriške vlade sta se srečali na drugem strateškem dialogu, ki predstavlja glavni okvir za razpravo o strateških globalnih in regionalnih vprašanjih ter področjih dvostranskega sodelovanja. Prvi je bil v Washingtonu decembra 2020.

»Državi sta izmenjali mnenja o najbolj aktualnih dogodkih v vzhodni Evropi in njenem sosedstvu, vključno s skupno obsodbo vojne ruskega predsednika Vladimirja Putina proti Ukrajini,« so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. Državi sta ponovno potrdili svojo neomajno podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine ter nujnost, da države spoštujejo svoje obveznosti po mednarodnem pravu.

V svetu je polno izzivov

Drugo zasedanje je potekalo v času, v katerem je polno svetovnih izzivov, vključno s trenutno vojno Rusije proti Ukrajini in pandemijo covida-19. V dialogu sta obe strani poudarili pomen, ki ga obe državi pripisujeta dvostranskemu sodelovanju in sodelovanju v večstranskih forumih pri reševanju vprašanj, ki vplivajo na varnost, blaginjo in odpornost obeh držav.

Dialog sta vodila politični direktor in generalni direktor na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve Jernej Müller in namestnica pomočnice državnega sekretarja Robin Dunnigan iz Urada za evropske in evro-azijske zadeve na ameriškem zunanjem ministrstvu. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve RS

Tri ključne teme

V dialogu so bili v ospredju trije ključni poudarki: globalna in regionalna varnostna vprašanja, vključno z rusko agresijo Rusije na Ukrajino, s kibernetsko varnostjo, z energetsko varnostjo in bojem proti dezinformacijam; večstransko sodelovanje ter sodelovanje pri gospodarskih vprašanjih, podnebnih izzivih in podpori našim skupnim demokratičnim vrednotam. Pri vprašanju regionalne varnosti so se v razpravi osredotočili na regijo Zahodnega Balkana, vključno s pomenom ohranjanja pozitivnega zagona držav pri vključevanju v EU.

Strani sta potrdili, da bo naslednji strateški dialog v Washingtonu.

Zavezanost Natu in sodelovanju v mednarodnih organizacijah

V razpravi sta državi potrdili zavezanost v zavezništvu Nato, Slovenija in ZDA pa tesno sodelujeta tudi v drugih mednarodnih organizacijah, kjer imata usklajene poglede na številna vprašanja. »Državi sta ponovno potrdili odlično sodelovanje na področju človekovih pravic, boja proti korupciji, ohranjanja demokratičnih vrednot in zavezanosti k ohranjanju na redu temelječe mednarodne ureditve. Slovenija je predstavila tudi kandidaturo za nestalno članico Varnostnega Sveta OZN za obdobje 2024-2025,« so še zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.



Kupi v trgovini

Razprodano
Pogovori z Alojzom Rebulo
Filozofija in esejistika
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh