Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stres: »Na svetu nismo po slepem naključju«

Za vas piše:
D. O.
Objava: 02. 11. 2012 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Stres: »Na svetu nismo po slepem naključju«

Nadškof Stres je ob prazniku vseh svetih na ljubljanskih Žalah v nagovoru povabil, naj si še bolj jasno postavimo moralne vrednote na prvo mesto, da praznik vseh svetih ne bo le praznik svetnikov, ampak nas vseh.

Ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres je včeraj, 1. novembra, na praznik vseh svetih pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah vodil molitev in v cerkvi daroval praznično sveto mašo.

V nagovoru se je dotaknil človekove presežnosti, ki se kaže že v tem, da nismo posledica nekega slepega naravnega razvojnega naključja. Če bi bili, bi bili enaki vesoljnim, kozmičnim in materialnim silam, ki nimajo zavesti o moralnih vrednotah, in si ne bi kot edino živo bitje na Zemlji zastavljal vprašanja, čemu živi. Krščanska vera na vprašanje odgovarja, da je cilj našega življenja naša moralna popolnost, ki jo imenujemo svetost in je človekova največja vrlina.

Nekatere izmed tistih izjemnih ljudi, ki so tako živeli, razglasimo za blažene in svetnike, a v berilo iz Knjige Razodetja nas opozarja, da je takih pri Bogu neprimerno več in da prihajajo iz vseh ljudstev in časov, torej tudi nekristjanov, ki Kristusa sicer niso poznali, so pa iskreno živeli po svoji vesti.

Prav ob njih se začenjamo zavedati, da smo vsi rojeni za svetost, kar je najpomembnejša stvar v življenju ali kot je opozarjal Jezus: »Kajti kaj koristi človeku, če si ves svet pridobi, svojo dušo pa zapravi? Ali kaj bo dal človek v zameno za svojo dušo?« (Mt 16,26) Torej ni najpomembnejše vprašanje, kako zdrav sem, ampak kaj nastaja iz mene in v kakšno moralno osebnost se razvijam.

Stres se je ustavil še ob blagrih, o katerih je govoril včerajšnji evangelij. Jezus nam po njih sporoča, da ne bo srečen tisti, ki na prvo mesto v življenju postavlja bogastvo, zdravje, kariero, ugled, ampak tisti, ki duhovne vrednote postavi nad telesne in posvetne. Srečo obljublja ubogim v duhu, preprostim in nenavezanim na zemeljske dobrine in celo žalostnim, tj. tistim, ki jih boli, da je na svetu tako malo pravičnosti, resnicoljubnosti in ljubezni. Blagruje tiste, ki so lačni pravice in zato razumejo življenje kot priložnost, da storijo kaj dobrega. Napoveduje srečo tistim, ki imajo čuteče srce za bližnjega, blagruje poštene in iskrene ter tiste, ki so za zvestobo Kristusu pripravljeni tudi kaj pretrpeti.


Po sveti maši je nadškof Stres ob grobovih duhovnikov opravil tudi molitve za rajne.


Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh