Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strip o požigu Narodnega doma

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 06. 10. 2020 / 10:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2020 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strip o požigu Narodnega doma

Strip o požigu Narodnega doma

Založba ZRC je izdala strip o požigu Narodnega doma v Trstu ter knjigi Kartografski zakladi slovenskega ozemlja in o madžarskem politiku Istvánu Széchenyiju.

Založba ZRC je izdala strip o požigu Narodnega doma v Trstu ter knjigi Kartografski zakladi slovenskega ozemlja in o madžarskem politiku Istvánu Széchenyiju.



Narodni dom v Trstu po požigu. Foto: Arhiv Slovenije


Založba ZRC in Inštitut za kulturne in spominske študije sta izdala strip Črni plamen. Požig Narodnega doma v Trstu, ki je kombinacija izmišljenih oseb in dogodkov ter zgodovinskih dejstev, povezanih s požigom Narodnega doma v Trstu 13. julija 1920. Nastal je ob stoti obletnici dogodka.

Glavni osebi sta izmišljena mlada fanta, Slovenec Josip Furlan in Italijan Giuseppe Pazzi, ki odraščata na realnem zgodovinskem ozadju v Trstu ob začetku dvajsetega stoletja. Skozi njune oči spremljamo Trst, ko je bil še del Avstro-Ogrske monarhije, naraščajoče napetosti med italijansko in slovensko-hrvaško skupnostjo, izbruh prve svetovne vojne in njene posledice, razpad avstro-ogrske monarhije, nastanek nove jugoslovanske države, politična mešetarjenja velikih sil, nastanek in vzpon fašizma.

Kot vrhunec je prikazan požig Narodnega doma, ki še danes osuplja z brutalnostjo in histerijo tistega usodnega večera. V tej »kristalni noči italijanskega fašizma« sta avtorja, besedilo je napisal Ivan Smiljanić, strip pa narisal Zoran Smiljanić, izpostavila manj znane dogodke in usode, ki so spletli tragično prelomnico, po kateri se je vse spremenilo.



Kartografski zakladi slovenskega ozemlja

Založba ZRC in Geografski inštitut Antona Melika sta izdala knjigo Kartografski zakladi slovenskega ozemlja, ki predstavlja bogastvo zgodovinskih kartografskih upodobitev slovenskega ozemlja. Razdeljena je na besedilni in slikovni del. V besedilnem delu so predstavljeni zgodovina evropske kartografije do konca 19. stoletja, kartografski prikazi slovenskega ozemlja do začetka 20. stoletja ter zemljevidi kot kulturna dediščina.

Slikovni del monografije prinaša kronološki prikaz pomembnejših zgodovinskih zemljevidov slovenskega ozemlja.

Format knjige omogoča odličen prikaz zemljevidov od srede 16. stoletja, ko so nastala prva samostojna kartografska dela današnjega slovenskega ozemlja, do začetka 20. stoletja, ko se kartografija razvije v sodobno vedo. Namen knjige, avtorji so Primož Gašperič, Renata Šolar in Matija Zorn, je opis in prikaz bogate slovenske kartografske dediščine.



Knjiga o madžarskem politiku Istvánu Széchenyiju

Založba ZRC in Zgodovinski inštitut Milka Kosa sta izdala knjigo István Széchenyi. Iz vizije v dejanja, ki v slovenski prostor prinaša zgodbo o pomembnem madžarskem politiku, gospodarstveniku in narodnem buditelju. Podobno kot pri drugih narodih je dolgo 19. stoletje tudi pri Madžarih na dan naplavilo pomembne posameznike, ki so pripomogli k razvoju moderne nacionalne zavesti.

Medtem ko je verjetno med Slovenci bolj poznano ime madžarskega politika Lajosa Kossutha, je bil prav tako pomembna gonilna sila madžarskega nacionalnega razvoja prav István Széchenyi. Kako pomemben je bil njegov vpliv na madžarsko zgodovino dokazujejo prav besede Kossutha, ki je svojega političnega nasprotnika Széchenyija opisal kot »največjega Madžara«.

Pri knjigi so sodelovali štirje zgodovinarji, trije slovenski in eden madžarski. Osrednji del sestavljata poglavji o Széchenyijevi življenjski poti, politični karieri in gospodarskemu delovanju.

Tako uvodno poglavje o plemiški rodbini Széchenyi in njihovih posestih na Slovenskem, kot tudi zadnje poglavje o odnosu med Madžari in cesarjem Francem Jožefom knjigo postavljata v daljši časovni lok ter tako omogočata boljše razumevanje delovanja in daljnosežnega vpliva Istvána Széchenyija na madžarsko zgodovino.


István Széchenyi Foto: Wikipedia


Strokovni priročnik Snemanje in arhiviranje ljudske glasbe

Založba ZRC in Glasbenonarodopisni inštitut sta izdala strokovni priročnik Snemanje in arhiviranje ljudske glasbe. Osredotoča se na najpomembnejše vidike terenskega raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in zaščite ljudskoglasbene dediščine: zajema temeljne napotke za terensko delo, nudi osnove glasbene in besedilne transkripcije ter opozarja na pravilno ravnanje in hranjenje unikatnega terenskega gradiva, predvsem zvočnega in pisnega.

Njegov namen je nagovoriti tiste, ki se ljubiteljsko ukvarjajo z odkrivanjem ljudske inštrumentalne glasbe in pesmi, jim pomagati s priporočili pri njihovem delu ter jih ozavestiti ne le o pomenu odkrivanja in zbiranja ljudske glasbe na terenu, temveč tudi o (o)hranjenju zbranega terenskega gradiva.

Dvojezični slovensko-madžarski strokovni priročnik Snemanje in arhiviranje ljudske glasbe / Népzene rögzítése és archiválása je rezultat projekta Folk Music Heritage. Odkrivanje, obdelava in diseminacija skupne dediščine ljudske glasbe, izveden v okviru čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija Madžarska v letih 2018–2021.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh