Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strunjan dobil novega župnika, frančiškani odhajajo

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 07. 2014 / 11:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strunjan dobil novega župnika, frančiškani odhajajo

Strunjan dobil novega župnika, frančiškani odhajajo

Župnijo Strunjan bo od 1. avgusta dalje vodil duhovnik koprske škofije Bojan Ravbar.

Radio Koper poroča, da romarsko središče v Strunjanu zapuščajo frančiškani. Župnijo Strunjan pa bo od 1. avgusta dalje vodil duhovnik koprske škofije, Bojan Ravbar, je določil škof Jurij Bizjak. Novica je presenetila domačine in tudi tiste, ki ta obalni kraj radi obiskujejo.


Leta 2011 je župnija praznovala 50 let ustanovitve župnije Marijinega prikazovanja. Foto: Jože Pavlič

O slovesu je spregovoril pater Niko Žvokelj, ki je samostan vodil zadnjih deset let. "Ker mi nimamo nobenega dokumenta, kjer bi lahko trdno rekli, da je to frančiškansko, so stekli pogovori s škofijo, med vodstvom naše province in škofom. Potem so v teh pogovorih prišli do sklepa, da škofija prevzame vodstvo in upravo župnije." Frančiškani so se v Strunjanu naselili že pred več kot 100 leti, 17. novembra leta 1907. Takrat so se prvi trije frančiškanski bratje iz tridentinske province odločili, da bodo skrbeli za starodavno svetišče strunjanske matere Božje.


Pater Niko Žvokelj odhaja s svojimi brati frančiškani. Foto: Tatjana Splichal

Glavna naloga novega župnika Bojana Ravbarja in koprske škofije bo uresničevanje načrtov o prenovi samostana, za kar so že pridobili gradbeno dovoljenje. Pater verjame, da bo obnova zares izpeljana, tiskovni predstavnik koprske škofije Božo Rustja pa je o načrtovanju dejal, da bo obnova trajala dlje časa, "postopoma, ne naenkrat, ker je za škofijo in tudi za župnijo to res prevelik finančni zalogaj."

Prav letos bi bila na praznik Marijinega Vnebovzetja, 15. avgusta, jubilejna, deseta, izvedba procesije z baklami od Strunjana do Pirana, vendar za zdaj še ni potrjeno, ali sploh bo.

Frančiškani so na spletni strani župnije Strunjan objavili pismo, v katerem so strnili 107 let prebivanja na slovenski Obali. V tem času so se spopadli z dvema svetovnima vojnama, pomanjkanjem prostorov in težavami po denacionalizaciji, ko so se s Škofijo Koper usklajevali glede obnove samostana. "Ob iskanju pravične rešitve s Škofijo koper smo prišli do spoznanja, da frančiškani ne moremo prevzeti obnove samostana pod ponujenimi pogoji", so zapisali. Kljub njihovemu odhodu pa si želijo, da se samostan obnovi. V pismu so se še zahvalili župljanom in vsem vernikom, ki njihov cerkveni red sprejemajo. "Bog vas blagoslovi za to." Poudarili so še, da župnija niso oni, temveč župljani. "Vi ste tempelj v Gospodu. Ta tempelj je stal in pričal za Boga, preden smo prišli frančiškani, in prepričan sem, da bo ta tempelj stal in pričal za Boga tudi, ko bomo frančiškani odšli," je zapisal pater Stane Zore, provincial slovenskih frančiškanov. Pismo smo sklenili z besedami: "Hvala vam, da smo mogli nekaj let živeti moliti in verovati skupaj z vami. Mir in dobro!"

Župnik Bojan Ravbar, znan tudi kot oče Bojan, se tako vrača v rodno Slovenijo po več letih, ki jih je služboval v Italiji. Sicer izhaja iz Dutovelj na Krasu. Tam je leta 2012 praznoval zlato mašo. Intervju v Družini pa si lahko preberite s klikom na njegovo fotografijo.



Bojan Ravbar je bil leta 2012 zlatomašnik. Foto: Tatjana Splichal



Katja Cingerle


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh