Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Študenti medicine in evtanazija

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 07. 2023 / 06:48
Oznake: Mladi, Politika, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2023 / 07:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Študenti medicine in evtanazija
Pri stališču do predloga zakona obstaja polarizacija starejši – mlajši zdravniki zaradi izkušenj srečevanja s trpečimi in umirajočimi. FOTO: arhiv Družine

Študenti medicine in evtanazija

Med vprašanji sedme sile na novinarski konferenci o stališčih zdravništva do predloga Zakona o prostovoljnem končanju življenja (ZPPK), ki jo je v torek pripravila Zdravniška zbornica Slovenije, je bilo tudi, ali je bila med slovenskimi zdravniki opravljena raziskava ali anketa, koliko jih zakonskemu predlogu nasprotuje.

Kot je poudarila predsednica prof. dr. Bojana Beović, vključuje Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) vse zdravnice in zdravnike, med katerimi takšne ankete v zadnjem času niso naredili, ta hip pa bi predstavljala nekakšen zdravniški referendum o zakonu, kar verjetno ni smiselno, saj o tem odločajo prebivalci. »Zagotovo ne nasprotujejo vsi zdravniki. Obstaja polarizacija starejši – mlajši zdravniki zaradi izkušenj srečevanja s trpečimi in umirajočimi,« je poudarila Beovićeva.

Ne govorijo, da je zadnji slovenski zdravnik proti zakonu

Po njenem so zdravniške organizacije sestavljene tako, da prek svojih odborov v kar najširši meri odražajo mnenje zdravnikov, tako da to niso izolirana mnenja vodstev, temveč gre za večinsko mnenje zdravništva, zagotovo pa so zdravnice in zdravniki, ki se strinjajo s tem zakonskim predlogom ali pa načelno s temi postopki, ne pa tudi s konkretnim zakonom. »Mi nikakor ne govorimo, da je zadnji slovenski zdravnik proti zakonu, tiste inštitucije znotraj zdravništva, ki se poglobljeno ukvarjamo s temi problemi, pa zakonu nasprotujemo,« izpostavlja Bojana Beović.

Zdravniki, ki so spremljali že veliko umirajočih, zakonu praviloma nasprotujejo

Glede polarizacije mlajših in starejših zdravnikov je dodala, da zdravnik z manj izkušnjami s trpečimi in z umirajočimi gleda na tak zakon drugače kot nekdo, ki je spremljal umiranje večjega števila ljudi. »Proti laičnemu pričakovanju tisti, ki smo spremljali že veliko število ljudi, ki se jim življenje končuje, praviloma zakonu nasprotujemo,« je še pojasnila predsednica ZZS.


Zanimivi in tudi pretresljivi podatki med študenti medicine

Da je res razlika med mlajšo in starejšo generacijo zdravnikov, je potrdil tudi predsednik Slovenske medicinske akademije prof. dr. Pavel Poredoš. »Moji mlajši kolegi sicer nasprotujejo zakonu kot takemu, so pa izvedli na mariborski Medicinski fakulteti anketo med študenti zadnjih dveh letnikov o tem vprašanju. Zelo zanimivo in na nek način tudi pretresljivo je, da naj bi ena tretjina študentov podprla zakon, medtem ko sta bili dve tretjini proti,« je razkril Poredoš.

Življenje postaja ekonomska kategorija, kar ni dopustno

Po njegovem smo pred izjemno pomembnim, prelomnim dogodkom: doslej je bil umor, samomor, sodelovanje pri umoru kaznivo dejanje; tistim, ki pri tem sodelujejo, grozi tudi do 15 let zapora. »Na vsem lepem pa smo obrnili ploščo in je to celo humano dejanje. Nad tem se moramo zamisliti, gre za izjemno prelomen trenutek, kako se bomo odločili.« Odprl je še problematiko kalkulacije človekovega življenja: »V prvotnem osnutku zakona so natančno skalkulirali, koliko bi stala usmrtitev – dobrih 1400 €, medtem ko naj bi bila paliativna oskrba mesečno trikrat dražja. Življenje je skratka postalo ekonomska kategorija, kar ni dopustno.«

Po svetu je več kot devet desetin vseh zdravnikov proti

Tudi v Slovenskem zdravniškem društvu niso ob tem zakonskem predlogu, ki mu tako večinsko nasprotujejo, videli nobene potrebe, da bi se preštevali v svojih vrstah, je poudaril njegov predsednik prof. dr. Radko Komadina. »Ko pa se udeležujem sestankov etične komisije Svetovnega zdravniškega združenja, tam velja prepričanje, da več kot devet desetin vseh zdravnikov na svetu meni in čuti, da takšno ravnanje ni skladno z zdravniškim poslanstvom.«

Nalaganje
Nazaj na vrh