Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Študentske krvodajalske akcije se vračajo v polnem obsegu

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 11. 10. 2022 / 10:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2022 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Študentske krvodajalske akcije se vračajo v polnem obsegu
FOTO: ŠOUM

Študentske krvodajalske akcije se vračajo v polnem obsegu

Slovenske študentske organizacije in študentski klubi tudi letos s sloganom »Častim ½ litra!«, vabijo vse študente, naj se v čim večjem številu odločijo za darovanje te, za življenje nujno potrebne tekočine.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) tudi letos skupaj s s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani (ŠOU), Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru (ŠOUM), Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) in z lokalnimi študentskimi klubi, tudi letos poziva študente, da se odločijo za darovanje krvi.

Cilj je ohraniti takšno raven krvodajalstva, kot je sedaj

Kot je ob tem pojasnila Erika Kavaš, dr. med., vodja procesa zbiranja krvi v mariborskem UKC, si v naši državi želimo "ohranitev prostovoljnega, neplačanega in anonimnega krvodajalstva ter zagotavljanje samozadostnosti s pripravki s krvjo in z zdravili iz krvi. Za doseganje ciljev moramo izvajati dobro državljansko vzgojo glede pridobivanja novih krvodajalcev. V Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor danes optimalno sodelujemo z mladimi v sodelovanju z Območnimi združenji Rdečega križa (OZRK), da bomo lahko ohranili krvodajalstvo z vsemi vrednotami tudi v prihodnosti."

Ob tem pozornost načrtovalcev akcije ni posvečena le krvodajalstvu, temveč bo v sodelovanju z društvi študentov medicine mogoč tudi vpis za darovanje kostnega mozga. V sodelovanju z Rdečim križem Slovenije pa bodo na voljo pristopne izjave za darovanje organov in tkiv po smrti.

Prav povsod je za sodelujoče študente po krvodajalski akciji na voljo tudi primerno okrepčilo.

Študentske krvodajalske akcije potekajo že več kot dvajset let

Študentske krvodajalske akcije so začeli prirejati pred več kot dvajsetimi v Mariboru ob pomoči tamkajšnje študentske organizacije ŠOUM. Kasneje so se tovrstne akcije prenesle na vso državo in že več let potekajo tako v jesenskem kot v v pomladanskem terminu. Študentje lahko kri ta teden darujejo na naslednjih lokacijah:

Na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor: v torek, 11. oktobra 2022, med 7.30 in 17. uro in v četrtek, 13. oktobra 2022, med 7.30 in 12.30. info

Na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (Šlajmerjeva 6, 1000 Ljubljana): v torek 11. oktobra 2016 od 7.00 do 14.00 in v sredo 12. oktobra 2016 od 7.00 do 16.00. info

V centru za transfuzijsko dejavnost Izola: torek, 11. 10., četrtek, 13. 10. in petek, 14. 10. 2022 od 7.30 do 11.00 ure. info

Seveda pa se lahko študentje krvodajalskih akcij udeležijo tudi na drugih, njim bližnjih lokacijah in v drugih terminih. Več informacij je na voljo na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino.

Nalaganje
Nazaj na vrh