Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tenorist Andrea Bocelli - iz Vatikana v Ljubljano

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 06. 10. 2022 / 07:15
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2022 / 14:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tenorist Andrea Bocelli - iz Vatikana v Ljubljano
Andrea Bocelli na koncertu. FOTO: Shutterstock

Tenorist Andrea Bocelli - iz Vatikana v Ljubljano

Svetovno znani italijanski tenorist Andrea Bocelli, ki je v nedeljo zvečer pel na Trgu sv. Petra v Vatikanu ob premieri filma o svetem Petru, bo v soboto nastopil v ljubljanskih Stožicah. Kot je povedal, je 8. oktober zanj poseben dan, saj je to rojstni dan njegovega sina. Bocelliju pa družina in vera pomenita veliko.

Bocellijeva glasbena pot je zares izjemna, izdal je 16 samostojnih albumov in prodal več kot 70 milijonov izvodov kaset in zgoščenk. V zadnjem času vse bolj pogosto zapoje vsaj del skladbe tudi v angleščini, sodeluje s številnimi slavnimi pop pevci, pesem Fall on me pa je zapel s sinom Matteom. »Poskušam kombinirati žanre. Na primer vplesti opero v kontekst, ki je običajno posvečen pop glasbi, z željo, da bi delil to zvrst z občinstvom, ki je manj navajeno opere,« je povedal v enem od intervjujev. Njegov zadnji album Sí (Da), ki naj bi ga predstavil tudi v Ljubljani, tako kombinira žanre, je pa tudi izrazito zahvalno obarvan. Besedila izražajo hvaležnost za življenje, zadnja pesem na albumu pa je Ave Maria pietas z besedilom zdravamarije.

»Vse je del načrta«

Verski motiv pri Bocelliju ni presenečenje, saj se je po mladostniških letih, ko se je razglašal za agnostika, odkrito vrnil h katoliški veri. V intimnem intervjuju z mladim italijanskim duhovnikom Davidom Banzatom je povedal: »Na tisoče različnih majhnih in velikih dogodkov in dejstev je, zaradi katerih sem prepričan, da je vse to, kar se mi dogaja in se mi je dogajalo, bilo del načrta.« In še: »Ne imeti vere bi zame pomenilo živeti v brezupu. Življenje bi imel za gotovo tragedijo.«

Povedal je, da velikokrat moli, ne toliko po obrazcih, kot v svojem srcu. »Zelo rad se pogovarjam s Stvarnikom in upam na njegov odgovor.« Povedal je, da ga močno nagovarja trud, da bi se do sovražnikov obnašal enako kot do prijateljev.

Navdušen je tudi nad papežem Frančiškom, pravi, da je ta papež zares blagoslov za naš svet. »Tisti dan, ko je bil papež Frančišek izvoljen za papeža, sem bil na oddihu na vikendu s prijateljema iz otroštva. Gledali smo televizijo in ko sem ga zaslišal, kako se je predstavil svetu, sem bil zelo ganjen. Prijatelja me še nikoli nista videla, da bi bil tako ganjen, zato mi je bilo kar nerodno,« je povedal Banzatu.

Že večkrat se je srečal s papežem Frančiškom, ki ga zelo ceni. FOTO: Vatican Media

Dajati naprej

Srečanje z ameriškim duhovnikom Rickom Frechettom pa je Bocellija pred desetimi leti nagovorilo, da je ustanovil Fundacijo Andree Bocellija. »Revščina je bila med gospodarsko krizo močno navzoča v medijih, zdelo se je, da že trka na naša vrata.« Odločil se je, da bo pomagal tako v Italiji kot na Haitiju, kjer je deloval duhovnik Rick in ki ga je leta 2012 močno prizadel še potres. V sedmih letih od ustanovitve julija 2011 so zbrali 26 milijonov evrov, s katerimi so pomagali več kot 400 tisoč ljudem v Italiji in na Haitiju. »Kadar ima nekdo močno željo, strast do nečesa in pridejo razne prepreke, se je treba boriti,« je prepričan Andrea Bocelli.

Borec za pravico do življenja

Andrea Bocelli je znan zagovornik pravice nerojenih otrok do življenja. Njegovi materi je zdravnik namreč svetoval, naj splavi, saj so predvidevali, da bo otrok prizadet, mama pa je imela zdravstvene težave. A mama Edi, ki še vedno živi v domači vasici blizu Pise v Toskani, se je uprla zdravnikom in 22. septembra 1958 se je rodil Andrea, ki je zares imel težave z vidom. »Te podrobnosti o svojem rojstvu sem razkril, da bi dal malo upanja in vsaj malo pomagal ženskam, ki zaradi različnih razlogov nimajo dovolj moči v sebi, da bi branile življenje, ki ga nosijo v maternici,« je izjavil v intervjuju za Zenit.

Dva zakona, trije otroci

Andrea Bocelli se je po ločitvi od prve žene, s katero imata dva sinova, Amosa in Mattea, leta 2014 cerkveno poročil s svojo menedžerko Veroniko, s katero ima še hči Virginio. Povedal je, da je družina največji dar, ki ga je prejel: »Družina živi skupaj, moji otroci se, vsaj trenutno, obnašajo lepo. Življenje je dar, živeti ga je treba vsak trenutek. Biti moramo optimisti, ne smemo izgubiti upanja, upanje je luč, ki razsvetljuje naše dni.«

S hčerko Virginio na koncertu v Birminghamu v Veliki Britaniji. FOTO: Facebook

Bocelli rad pove anekdoto z vožnjo vespe, kako je njegov oče od šoferja lokalnega avtobusa izvedel, da je šofiral vespo, in to hitreje, kot je šel avtobus. »Spomnim se, da sem šel tistega večera k svojemu očetu, ki se je pretvarjal, da me ne pozna ... Hvala Bogu so moji otroci bolj previdni, kot sem bil jaz v mladostniških letih.«

V tretje gre rado

Bocellijev koncert v Ljubljani, ki se bo zgodil v soboto, 8. oktobra, so že dvakrat prestavili zaradi kovida. Naprej marca 2020 in potem še novembra 2021. Upamo, da bo tokrat v Ljubljani le odmeval glas tega sijajnega pevca, ki svojo slavo uporablja, da ljudi navdihuje za dobra dela. Posnel je tudi video vabilo na svoj koncert, v katerem pove, da je 8. oktober zanj poseben dan. 


Nalaganje
Nazaj na vrh