Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Studio Siposh predstavlja prvo serijo filma Živi v Kristusu: Mučenci Cerkve

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 06. 06. 2024 / 08:21
Oznake: Film, Škof, Vera, Zgodovina
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2024 / 23:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Studio Siposh predstavlja prvo serijo filma Živi v Kristusu: Mučenci Cerkve
Kreativni direktor David Sipoš je z ekipo z ponosom predstavil prvo serijo filma Živi v Kristusu: Mučenci Cerkve in platformo Siposh+. FOTO: Žiga Lovšin

Studio Siposh predstavlja prvo serijo filma Živi v Kristusu: Mučenci Cerkve

V Antonovem domu na Viču so sinoči premierno predstavili prvo serijo filma Živi v Kristusu: Mučenci Cerkve. Igrano-dokumentarni film je v celoti delo ekipe studia Siposh, ki na filmska platna prinaša navdihujoče zgodbe krščanske zgodovine. To so dokazali tudi s prvo epizodo Zgodnja Cerkev. Na dogodku so predstavili tudi novo platformo Siposh+.

Povod za snemanje serije je bil, osvetliti prizadevanja, vrednote, prispevek in usodo mučencev Cerkve, ki jasno kažejo neomajno vero in smisel življenja. Serija nastaja v sodelovanju z mednarodno katoliško televizijsko mrežo EWTN, zato je v celoti posnet v angleškem jeziku, v Sloveniji pa je dostopen s slovenskimi podnapisi. Serija bo v kratkem doživela tudi mednarodno premiero, česar se ustvarjalci močno veselijo.

Dokumentarna serija Živi v Kristusu ponuja zanimivo raziskovanje prvih kristjanov in njihovega pogumnega boja za ohranjanje vere sredi mogočnega Rimskega cesarstva. Prvi del serije osvetli zgodbi sv. Ignacija Antiohijskega in sv. Justina Mučenca. Dokumentarno-igrani film je Siposheva klasika prepleta intervjujev z igranimi vložki. V intervjujih so tokrat sodelovali večinoma tuji duhovniki, med slovenskimi sogovorniki pa je le br. Miran Špelič. V igranem delu pa sta vlogi svetnikov odigrala Igor Matijević (sv. Ignacij Antiohijski) in Iztok Bevk (sv. Justin Mučenec).

Skozi zgodbi sv. Ignacija Antiohijskega in sv. Justina Mučenca film poudarja osrednjo vlogo svete evharistije v zgodnji Cerkvi ter njuno nepopustljivo vero v Kristusovo resnično navzočnost.

Prva serija predstavlja zgodbo sv. Ignacija Antiohijskega in sv. Justina Mučenca

Sv. Ignacij Antiohijski, škof v Antiohiji, je bil aretiran in vržen zverem v rimskem amfiteatru, vendar je zapustil svoja pisma, ki so še danes pomembna za krščanstvo. Sv. Justin Mučenec, ki ga je gnala želja po smislu življenja, je ustanovil majhno krščansko šolo, a je bil nazadnje usmrčen, ker je zavrnil čaščenje rimskih bogov.

Skozi življenji Ignacija Antiohijskega in Justina Mučenca je prikazan pravi pomen svete evharistije, saj sta bila zanjo pripravljena žrtvovati svoje življenje.

Zanju so se odločili zato, ker so želeli izpostaviti ljudi iz rimskih časov, ko so bili kristjani postavljeni pod vprašanje življenja ali smrti. V nadaljnjih epizodah pa bomo lahko videli zgodbe 40 mučencev iz Sebaste, svetih Perpetue in Felicite, Ireneja Lyonskega, Ciprijana, Hipolita in mnogih drugih. Snemanje prihodnjih epizod že poteka. Luč sveta bodu ugledale prihodnje leto.

Kdo sta bila zgodnjekrščanska razlagalca evharistije?

Sveti Ignacij Antiohijski je bil škof in mučenec, ki je živel v prvem in drugem stoletju po Kristusu. Znan je po svojih globokih spisih in neomajni veri, ki sta zaznamovala zgodnjo krščansko skupnost. Ignacij je zagovarjal osrednjo vlogo svete evharistije v zgodnji Cerkvi, videl jo je kot temelj krščanskega bogoslužja in ključni element duhovnega življenja vernikov. Ignacij je kot kristjan v Rimskem cesarstvu dal svoje življenje za vero, ko je bil obsojen na smrt.

Veliko je resničnih zgodb, ki so ostale v senci zgodovine in menimo, da si zaslužijo biti povedane. (David Šipoš)

Sveti Justin Mučenec, ki je živel v 2. stoletju, pa je bil pomemben krščanski filozof in teolog. S svojimi spisi je branil krščanstvo pred skeptiki in poganskimi filozofi. Bil je goreč zagovornik vere, zavračanje rimskih bogov pa je bil povod do njegovega mučeniškega trpljenja in smrti. Njegova dela so pomemben vir za razumevanje zgodnjega krščanstva in njegovih odnosov s pogansko filozofijo in religijo. Justinov prispevek k teologiji in apologetiki ostaja ključnega pomena za zgodovino krščanske misli, njegovo življenje in smrt pa sta navdih za kristjane po vsem svetu.

Snemanje tudi izven meja Slovenije

Film je v večini posnet v Sloveniji, nekaj intervjujev pa so posneli v Rimu. »Slovenski del intervjujev in zaključno sveto mašo smo posneli v Ljubljani, prizore na obali pod Piranom, primerno lokacijo za katakombe smo našli na Kozjanskem v repnicah, ki so podzemne jame za spravilo pridelkov. Ječo smo zgradili v kleti od župnišča v Malečniku pri Mariboru, veliko pa smo snemali tudi na Ptuju - prizor sojenja in peke kruha v Rimskem kampu Poetovio, usmrtitev na Ptujskem gradu,« je pojasnil direktor David Sipoš.

V filmu: Trenirane podgane in lastnoročno izkopane katakombe

Film je režiral idejni vodja Vid Planic, pri čemer je povedal: »Najbolj zahtevno je pripeljat vse delčke na svoje mesto. Od ustvarjanja ideje do predstavitve ameriškim sodelavcem in skupaj skovati najboljši možen scenarij. Bog nas je vodil in nam je uspelo.«

Delček prizora s snemanja. FOTO: Studio Siposh 

Pri snemanju pa so se znašli pred številnimi izzivi. Morali so biti iznajdljivi, pravi Sipoš in dodaja: »Režiser si je zamislil, da bi bilo za sceno v ječi dobro videti kakšno podgano in uspelo nam je najti dve trenirani udomačeni podgani, ki smo ju posneli. Poseben izziv je nastal, ko smo ugotovili, da za snemanja potrebujemo katakombe, kjer so se v obdobju preganjanja pogosto skrivaj dobivali kristjani. Na koncu smo katakombe - oziroma podzemne tunele in jame našli v repnicah na Kozjanskem in jih nekaj izkopali celo sami.«

Stanislav Zore skozi serijo vidi upanje za širjenje evangelija

Njihovo delo in prizadevanje že dolgo podpira ljubljanska nadškofija. Premiere se je udeležil tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je ob tej priložnosti dejal: »Ko je Jezus izbral svoje učence, ki jih je poklical, pravi evangelist, da bi bili z njim in zato, da bi jih pošiljal tja, kamor želi sam priti. To ni zgolj resničnost Jezusovega javnega delovanja, ampak to je resničnost Jezusa Kristusa in tudi njegovega skrivnostnega telesa.« Izrazil je upanje, da bo serija pomagala pri osebni rasti, prijateljstvu in uraščenosti v Jezusa Kristusa ter prispevala k širjenju evangelija.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je poudaril pomen serije pri osebnem srečanju z Jezusom Kristusom. FOTO: Žiga Lovšin

Siposh+ ponuja brezplačen dostop do bogatih video vsebin

Na dogodku so premierno predstavili tudi novo platformo Siposh+. Na njej bodo zbrane video vsebine za osebno in katehetsko rabo, ki bodo dostopne vsem brezplačno.

FOTO: Žiga Lovšin

Prva sezona serije »Katehetske kapljice« prihaja na platformo Siposh+ 1. septembra, ki jo vodi duhovnik Mitja Markovič. Do takrat pa si lahko ogledate ekskluzivni predogled »Zlate katehetske kapljice«, ki je predčasno ušla pred izidom sezone. Ob tem predogledu je na voljo tudi kateheza, ki vas popelje v zanimivo srečanje in poglobljeno razmišljanje.

Nalaganje
Nazaj na vrh