Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Stvari nočem pustiti nedokončanih«

Za vas piše:
K. C.
Objava: 21. 08. 2019 / 09:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2019 / 07:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Stvari nočem pustiti nedokončanih«

»Stvari nočem pustiti nedokončanih«

Janja Garnbret je v pogovoru za revijo #najst med drugim spregovorila o svojih plezalnih začetkih in družini.

Šestkratna svetovna prvakinja in enkrat podprvakinja v plezanju, edina, ki je na enem svetovnem prvenstvu zmagala v treh različnih disciplinah (to ji je uspelo letos v Tokiu v balvanskem in težavnostnem plezanju ter kombinaciji) in edina, ki se lahko pohvali z nizom šestih zaporednih zmag v balvanskem plezanju.

To so največji dosežki Janje Garnbret, ki je letos dopolnila 20 let.

»To je neverjetno! Letos imam že sanjsko balvansko sezono, da sem osvojila še tri naslove svetovne prvakinje, pa je res neverjetno. Ne bi si mogla želeti česa boljšega,« je žarela Janja Garnbret (Šaleški AO).

Naslednje leto pa jo čaka še en mejnik v njeni karieri, nastop na poletnih olimpijskih igrah, kjer bo kombinacija. Tudi OI bo gostil japonski Tokio. Sodelovalo bo 20 plezalk in 20 plezalcev, ki se bodo kvalificirali glede na svetovno lestvico. Vsako državo bosta lahko zastopala največ dva tekmovalca/-ki.


Športnoplezalna kraljica Janja Garnbret z reprezentančnimi trenerji Urhom Čehovinom, Luko Fonda in Gorazdom Hrenom

V pogovoru za revijo #najst je med drugim spregovorila o svojih začetkih in družini. Pogovarjal se je Marko Hrastar.

Koliko časa se ukvarjaš s plezanjem, kdo te je navdušil?

Plezati sem začela pri 6 ali 7 letih, najprej po drevesih, še pred tem doma po vratih, omarah. Ko je v naš kraj prišla promocijska stena, sem se preizkusila, vsi so bili navdušeni nad menoj in rekli, da se moram nujno vpisati v klub. Najprej sem se vpisala pri nas v Slovenj Gradcu, kjer sem bila eno leto, potem pa sem začela trenirati v Velenju. Kdo me je navdušil? Sama sem se! Res sem od nekdaj rada plezala.

Kdaj si zadevo začela dojemati bolj resno? Tako, da si pri sebi rekla: »Profesionalka bom.«

Če se z nečim tako zelo rad ukvarjaš, potem nikoli ne razmišljaš o tem, ali boš profesionalec, ali boš s to dejavnostjo služil … Nekakšna prelomnica pa je bila leta 2016. Takrat je vsem postalo jasno, da bom po končani gimnaziji postala profesionalna športnica.

Si imela poleg plezanja še kakšne obšolske dejavnosti?

Od 1. do 4. razreda sem enkrat tedensko trenirala atletiko, med počitnicami malo tenis, a ni bilo nič kaj resno. Na začetku šole sem tudi plesala, ker ima moja mama rada oblekice in da sem lepo napravljena, včasih je namreč kotalkala. Ko so se treningi plesa in plezanja začeli prekrivati, mi je dejala, da se bom morala odločiti za eno stvar.



Imaš kakšnega brata ali sestro?

Sestra Nika je precej starejša od mene, ima 30 let. Že od srednje šole naprej večinoma živi v Ljubljani, sedaj tam tudi dela. Je čisto nasprotje mene, niti podobni si nisva pretirano, se pa dobro razumeva.

Na čem je poudarek pri vzgoji? Katere vrednote ti starši želijo predati?

Da bi ostala skromna, da ne bi bila vzvišena, želita, da se trudim za dobro razumevanje z vsemi. Poleg tega želita, da pomagam ostalim, nisem sebična in sklepam prijateljstva. Družina je na prvem mestu, pomembna je tudi šola in pa seveda ukvarjanje s športom.

Zakaj si tako zelo uspešna? Kaj je tvoja skrivnost?

Seveda moraš imeti nekaj malega talenta, a zelo pomembno je tudi trdo delo. To, koliko ur vložim v plezanje, največ šteje. Sem vztrajna, trmasta, vedno hočem po steni zlesti do konca, stvari nočem pustiti nedokončanih. Rada treniram, sem motivirana, želim biti vedno boljša in boljša.

Mia Krampl podprvakinja v težavnostnem plezanju

Poleg Garnbretove je na svetovnem prvenstvu 2019 zablestela tudi Mia Krampl (AO PD Kranj), svetovna podprvakinja 2019 v težavnosti, tudi ena od štirih Slovencev, ki so poleg Janje nastopili v kvalifikacijah kombinacije, a si še niso uspeli zagotoviti olimpijske norme.

Kramplova si je priplezala 14. mesto, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) se je uvrstil na 15., Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) 16. in Lučka Rakovec (PK FA) 17. mesto. Naslednje, dodatne kvalifikacije za olimpijske igre bodo konec novembra v Franciji, kjer bo popotnico dobilo najboljših šest.

Slovenske plezalce bo lahko domače občinstvo v živo spremljalo 28. in 29. septembra v Kranju.

Foto: Manca Ogrin

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh