Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sudan: ministrstvo potrdilo vojaški udar, aretacija civilnih voditeljev

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 25. 10. 2021 / 08:28
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2021 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sudan: ministrstvo potrdilo vojaški udar, aretacija civilnih voditeljev
V Sudanu imajo že zgodovino vojaških udarov FOTO: Vatican Media

Sudan: ministrstvo potrdilo vojaški udar, aretacija civilnih voditeljev

Sudansko ministrstvo za informiranje je potrdilo, da so »skupne vojaške sile« danes pridržale več visokih predstavnikov civilnih oblasti, vključno s civilnimi člani suverenega sveta in ministri prehodne vlade.

Aretiran je bil tudi premier Abdalla Hamdok, ker po navedbah ministrstva ni podprl vojaškega udara, poroča STA. Po navedbah ministrstva so aretirane, vključno s premierjem, prepeljali na »neznan kraj«.

O začetku državnega udara v Sudanu so mediji poročali že ponoči. Vojska je med drugim zaprla vse glavne vpadnice v prestolnico Kartum in patruljira po ulicah prestolnice. Po vsej državi so prekinjene internetne povezave, državna televizija oddaja le še patriotske pesmi, zaprto naj bi bilo tudi mednarodno letališče v Kartumu.

Na ulicah Kartuma protestniki že nasprotujejo aretacijam.

Vojska je aretirala premierja in večino ministrov prehodne vlade ter več drugih visokih politikov in uradnikov. Med njimi so ministri za informiranje, finance in industrijo, več guvernerjev, vključno z guvernerjem Kartuma, civilni člani vladajočega t. i. suverenega sveta in voditelji provladnih strank. Po navedbah svetovnih medijev na ulicah Kartuma protestniki že nasprotujejo aretacijam, med drugim na protestih zažigajo gume.

Premier Hamdok je tik pred aretacijo svoje privržence pozval, naj se odpravijo na ulice in s protesti zaščitijo revolucijo, pri tem pa naj ostanejo mirni in se ne zatekajo k nasilju. Njegovo izjavo je objavilo sudansko ministrstvo za informiranje.

Sudanski premier Abdalla Hamdok FOTO: Wikipedia

Posebni odposlanec ZDA za Afriški rog Jeffrey Feltman je po navedbah STA sporočil, da so ZDA ob poročilih o vojaškem prevzemu oblasti v Sudanu »globoko zaskrbljene«. Izpostavil je, da bi bil vojaški udar v nasprotju z ustavno deklaracijo, ki je začrtala tranzicijo Sudana, in demokratičnimi željami sudanskega naroda, ter zagrozil, da bo vsako spreminjanje prehodne vlade ogrozilo pomoč ZDA Sudanu.

Vlada premierja Hamdoka je bila vzpostavljena, potem ko so množični protesti leta 2019 z oblasti odnesli dolgoletnega avtoritarnega predsednika Omarja Al-Baširja. Formalno je sicer Sudanu vladal t. i. suvereni svet z generalom Abdulom Fatahom al Burhanom na čelu, ki je nadziral delo vlade, vendar je bila delitev oblasti na civilno in vojaško ves čas zelo krhka in se je zdaj očitno pretrgala.

Delitev oblasti v Sudanu na civilno in vojaško je bila ves čas zelo krhka in se je zdaj očitno pretrgala.

Prehodna vlada je spremenila politično usmeritev države in s tem dosegla odpis nekaj deset milijard dolarjev tujega dolga, obnovljeni so bili tudi diplomatski odnosi z ZDA, ki so Sudan umaknile s seznama držav podpornic terorizma.

Obenem se je vlada spopadala s hudo gospodarsko krizo in resnimi varnostnimi izzivi s strani sil, ki so ostale zveste Al-Baširju. V začetku avgusta je Sudan podpisal zgodovinski dogovor, s katerim je odprl pot za sojenje nekdanjemu voditelju, ki je Sudan vodil skoraj tri desetletja, pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC). Al-Bašir je trenutno v priporu v Kartumu.

V Sudanu imajo že zgodovino vojaških udarov, potem ko se je država leta 1956 osamosvojila izpod britanske in egiptovske oblasti.

Napetosti med civilnimi oblastmi na eni ter vojsko na drugi strani so se po neuspešnem poskusu državnega udara pred dobrim mesecem dni še dodatno zaostrile. Minuli teden so v več mestih v Sudanu protestniki množično podprli civilno vlado in demokratične reforme, pred predsedniško palačo v Kartumu pa so se utaborili protestniki, ki so zahtevali vrnitev vojaških oblasti.

Mednarodna skupnost zaskrbljena 

Združeni narodi, Evropska unija in Arabska liga so že izrazili ogorčenje in zaskrbljenost ob poročilih o vojaškem udaru in aretaciji civilnih voditeljev v Sudanu in terjajo, naj država nadaljuje pot demokratične tranzicije.

Posebni predstavnik ZN za Sudan Volker Perthes je v izjavi na Twitterju sporočil, da je za njegovo organizacijo nezakonito pridržanje premierja Abdalle Hamdoka, članov prehodne vlade in drugih politikov s strani sudanskih varnostnih sil »nesprejemljivo«. Pozval je k njihovi takojšnji izpustitvi ter izrazil globoko zaskrbljenost zaradi državnega udara in poskusov spodkopavanja sudanske politične tranzicije.

Mednarodna skupnost terja, naj Sudan nadaljuje pot demokratične tranzicije.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell z »največjo zaskrbljenostjo« spremlja dogajanje v Sudanu, kot je zapisal na Twitterju. Evropska unija vse vpletene strani in območne partnerje poziva, naj se vrnejo na pot procesa tranzicije.

Ob novicah o vojaškem udaru in aretacijah so zaskrbljeni tudi v Arabski ligi, katere članica je država Sudan. V izjavi so sporočili, da glavni tajnik organizacije Ahmed Abul Gejt izraža zaskrbljenost in vse strani poziva k spoštovanju dogovora o delitvi oblasti, sklenjenega avgusta 2019.

V Sudanu imajo že zgodovino vojaških udarov, potem ko se je država leta 1956 osamosvojila izpod britanske in egiptovske oblasti. Al-Bašir je oblast prevzel v vojaškem udaru leta 1989, s katerim je bila odstranjena zadnja izvoljena vlada v državi.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh