Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Suspenz za hrvaškega škofa?

Objava: 02. 09. 2011 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Suspenz za hrvaškega škofa?

Po navedbah v Večernjem listu naj bi puljski škof Ivan Milovan ne upošteval navodil iz Vatikana.

Odprlo se je novo poglavje v sporu med Vatikanom in Hrvaško za samostansko nepremičnino v hrvaški Istri. Kot je s sklicevanjem 'na dobro obveščene cerkvene kroge' poročal hrvaški časnik Večernji list, so v Vatikanu zagrozili, da bodo izrekli suspenz puljskemu škofuI Ivanu Milovanu. Škof naj bi ne upošteval navodil iz Vatikana in pri hrvaškem pravosodnem ministrstvu ni vložil pritožbe. Na ministrstvu so pred tem odločili, da naj sporna nepremičnina v Dajli, za katero se potegujejo hrvaška država, hrvaška Cerkev in benediktinski samostan v Italiji, preide v državno last.

Srčika spora je ozemlje v velikosti 250 hektarov z odlično lego na istrski obali pri naselju Dajla, katerega vrednost ocenjujejo na trideset milijonov evrov. Spor za ozemlje ima svoje korenine že v 19. stoletju, ko je samostan v Dajli prešel v roke benediktinskega samostana Praglia pri Padovi. V obdobju komunizma je bilo ozemlje leta 1948 nacionalizirano, leta 2004 pa vrnjeno poreško-puljski škofiji.

Vse od tedaj poteka spor; leta 2008 je papež določill komisijo kardinalov, ki naj bi spor rešila in v Rimu so lastništvo ozemlja predali v roke italijanskih benediktincev. Hrvaška vlada tega ni sprejela in se sklicuje na dejstvo, da so bile prejšnje pogodbe glede lastništva neveljavne. Zunanje ministrstvo v Zagrebu naj bi po lastnih navedbah doseglo, da ozemlje ostane v hrvaških rokah.

Škof Milovan se je v preteklem letu sprva strinjal z odločitvijo Vatikana, kasneje pa je svoje mnenje spremenil in ni več pripravljen prepustiti ozemlja italijanskim benediktincem. Del posestva je bil v tem času že odkupljen od škofije, tam naj bi uredili igrišče za golf. Italijanski samostan zahteva denarno odškodnino.

Položaj je že nekaj tednov precej napet. Tradicionalno so odnosi med Zagrebom in Vatikanom zelo dobri, junija letos je hrvaško prestolnico obiskal tudi papež Benedikt XVI.

Hrvaška škofovska konferenca doslej še ni podala uradne izjave o morebitnem suspenzu škofa Milovana. Pri Večernjem listu pa so precej nastrojeni proti vatikanski birokraciji.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh