Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Bolfenk in Jelovice

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 02. 11. 2009 / 08:03
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sv. Bolfenk in Jelovice

Kdor se s Ptujske Gore odpelje na jug mimo Majšperka, se kmalu znajde sredi nepreglednega spleta strmih gričev in ozkih grap. Medtem ko je nižji vzhodni del Haloz izrazito vinogradniški, prevladujejo na zahodu tega gričevja gozdovi. Najbrž so prav zato tu postavili cerkev sv. Bolfenka, ki je zavetnik drvarjev, pastirjev in oglarjev. Od nje nas označena planinska pot pripelje na vrh Jelovice, od koder je lep razgled na Dravsko polje.



Iz razloženih Narapelj, ki ležijo ob cesti Majšperk–Žetale, se lahko do cerkve sv. Bolfenka povzpnemo po dveh označenih poteh: po evropski pešpoti E7, ki pride semkaj s Ptujske Gore, in po Haloški planinski poti, ki se v dolino potoka Jesenice spusti z Janškega vrha. Prva se v breg požene na začetku naselja, druga pa nekoliko pozneje.

Ko nas kažipot za sv. Bolfenk in Jelovice zvabi čez potok, nadaljujemo vožnjo do bližnjih poslopij. Kakšnih dvesto metrov za ovinkom je ob cesti dovolj prostora, da parkirano vozilo ne bo nikomur v napoto. Ob vrnitvi do hiš opazimo na drevesu markacijo, ki ji sledimo čez potok. Pot se brez odlašanja zavihti navkreber. Nad nami se zgostijo krošnje, pod nogami zašumi listje, ki pada na korenine in zaplate mahu. Čez približno dvajset minut prispemo do asfaltne ceste. Nad njo so domačije, počitniške hišice ter nekaj ravnih vrst trte. Cesta se potegne mimo opustele kapelice in zavije na sleme, kjer se evropska pešpot združi s Haloško planinsko potjo. Pri kažipotu zavijemo navkreber do pašnika, preskočimo električnega pastirja in že smo pri cerkvi.

Sv. Bolfenka, ki goduje 31. oktobra, ponavadi upodabljajo s sekiro. Legenda pravi, da je v Zgornji Avstriji nekoč določil kraj, kjer naj bi stala cerkev, tako, da je v tisto smer vrgel sekiro. Zgodovinski viri ne poročajo, ali so na tak način postavili tudi cerkev sv. Bolfenka v Halozah. Ta je stala že v 14. stoletju in danes slovi po bogatih freskah. Na njih lahko vidimo apostole (ohranjenih je devet) in pohod svetih Treh kraljev v Betlehem, v prezbiteriju pa so naslikani neznani škofje. Izkušene oči poznavalcev takoj opazijo, da je cerkev sezidal preprost zidar, ki se mu ni posrečilo ujeti pravokotne oblike in narediti enako dolgih sten. Mi pa opazimo predvsem to, da je cerkev zelo slikovita in pravi okras kraja.

Razloženo naselje okrog cerkve se je nekoč imenovalo Sv. Bolfenk, vendar je kmalu po drugi svetovni vojni izgubilo svetniško ime in postalo Jelovice. V minulih desetletjih so Haloze doživele velik osip prebivalstva. Taka usoda je doletela tudi Jelovice. V Krajevnem leksikonu Slovenije piše, da je imela vas leta 1991 kar trikrat manj prebivalcev kot leta 1961.



Od cerkve se spustimo do izletniške kmetije, kjer zavijemo na makadam. Ta nas pripelje do domačije, kjer je kontrolna točka Haloške planinske poti, in pozneje še do odcepa k bližnjim hišam. Tam prestopimo na gozdno pot, ki je v tem letnem času na debelo posuta z ježicami. Iz nekaterih še gleda kostanj, večina pa je na široko odprtih in praznih. Čez nekaj minut se pot razširi in položi, nato pa znova požene navkreber in povzpne do koče. Haloška planinska pot in evropska pešpot, ki se jima pridruži še Stoperška planinska pot, zavijeta proti Donački gori, mi pa se obrnemo in vrnemo v Naraplje.

Pred tem se seveda naužijemo še lepega razgleda na Dravsko polje, na robu katerega se dviga cerkev na Ptujski Gori. Če je nismo obiskali že prej, lahko to storimo po vrnitvi v dolino. Izlet k sv. Bolfenku in na Jelovice je namreč tako kratek, da nam ostane še dovolj časa, da se vsaj za nekaj minut zatečemo pod Marijin plašč.

OSNOVNI PODATKI
Izhodišče: Naraplje (pri Majšperku)

Dostop: Iz Majšperka, kamor se lahko pripeljemo s Ptujske Gore ali iz Poljčan, nadaljujemo vožnjo skozi Stanečko vas. Na križišču zavijemo čez Dravinjo, na prvem razcepu za krajevno tablo Naraplje pa čez potok Jesenica (tja nas vabita kažipota za Jelovice in sv. Bolfenk). Ko cesta za poslopji ostro zavije, lahko ob njej čez kakšnih dvesto metrov pustimo avto.

Višinska razlika: 370 metrov

Dolžina vzpona: 1.30 ure (na vrh Jelovice)

Kratek opis poti: Evropska pešpot E7 se iz Narapelj čez gozdnato pobočje povzpne do asfaltne ceste, ki nas pripelje do cerkve sv. Bolfenka. Pri izletniški kmetiji zavijemo na makadamsko cesto, z nje pa čez nekaj minut na gozdno pot, po kateri se vzpnemo na vrh Jelovice. Pot je lahka in zelo prijetna ter večinoma dobro označena.

Zemljevid: Podravje, 1 : 50.000.

Nedeljska maša
V župnijski cerkvi sv. Miklavža v Majšperku je maša vsako nedeljo ob 8. in 10. uri. Večkrat je maša tudi pri sv. Bolfenku: na verne duše, 2. novembra, bo predvidoma ob 9. uri, na zahvalno nedeljo, 8. novembra, pa ob 14. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh