Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Filip Neri, prerok veselja

Objava: 20. 07. 2015 / 14:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2018 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sv. Filip Neri, prerok veselja

Priljubljeni svetnik je aktualen tudi 500 let po rojstvu.

Na današnji dan leta 1515 se je rodil sv. Filip Neri, ki ga je papež Janez Pavel II. imenoval »prerok veselja«. Filip Neri je živel v 16.stoletju, ki je bilo v Cerkvi zaznamovano z veliko rano luteranske ločitve. Rodil se je v Firencah, večino svojega življenja pa je preživel v Rimu in je skupaj s svetima Petrom in Pavlom tudi zavetnik mesta Rim.



Leta 1527 je Rim zasedla vojska Karla V., nekaj let pozneje pa je mesto prizadela kuga, zaradi katere je umrlo na tisoče ljudi. Tridentinski koncil, ki je se je začel leta 1545, pa je za Cerkev pomenil začetek dolgo zaželjene vrnitve k prenovi verskega življenja.

Kljub zmedi, ponižanjem in zdesetkanosti zaradi nasilja in kuge pa je v tem času v Rimu živelo veliko svetnikov, ki so spremljali pot Cerkve proti večjemu asketstvu, uboštvu in zglednemu moralnemu življenju. Tako so nastali redovi teatincev, barnabitov, kapucinov, jezuitov, kamilijancev in oratorijancev, ki je ustanovil prav sv. Filip Neri.

Njegova svetost je bila zelo izvirna, saj je v krščansko življenje in vzgojo mladih prinesel svežino in veselje. Najprej je nameraval vstopiti v benediktinski red, a si je premislil in se odločil za študij v Rimu. Še ne dvajsetleten je tako prišel iz Firenc v Rim, kjer je misijonaril med svojimi sovrstniki, ki jih je srečeval na ulicah. Mnogi od njih so se približali Gospodu, ko so videli Filipovo dejavno ljubezen, ki ga je vodila, da je oskrboval izčrpane romarje in stregel bolnikom v bolnišnicah.

Duhovnik je postal leta 1551 in še istega leta pričel z oratoriji, ki so bili namenjeni študiju in premišljevanju Božje besede. Iz njih je nastala skupnost duhovnikov, ki živijo skupaj, brez zaobljub. Združuje jih vez dejavne ljubezni, prostovoljno pa se odločijo, da bodo živeli v duhu uboštva in pokorščine.

Filip Neri je živel v velikem veselju, ki je bilo znamenje njegove globoke duhovne povezanosti z Bogom, zato je imelo svet značaj in je privlačilo mnoge mlade. Pritegnil jih je s svetostjo, s svojim očetovskim načinom sprejemanja, razumevanja in usmerjanja k dobremu. Na moder način je z njimi znal postati »otrok med otroki«. Spodbujal jih je, naj ne pretiravajo v šalah in jim pogosto ponavljal »bodite mirni, bodite pridni«, zraven pa dodal »če le morete.« Razumel je mlade in je dobro vedel, da njihove živahnosti ni vedno lahko obvladovati. Odpiral jim je obzorja veselja, ko jim je pripovedoval o edinstveni, zelo posebni ljubezni Boga do vsakega izmed njih. Iz te gotovosti je v njih spodbujal veselo hrepenenje, da bi na Božjo ljubezen odgovorili z ljubeznijo.

Sveti Filip Neri goduje 26. maja, saj je leta 1595 na ta dan umrl. Papež Pavel V. ga je leta 1615 razglasil za blaženega, sedem let kasneje pa papež Gregor XV. za svetnika.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh