Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Jakob

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 13. 07. 2016 / 07:53
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sv. Jakob


Sv. Jakob navdušuje s slikovitostjo in lepim razgledom

Cerkev sv. Jakoba na vzhodnem koncu Polhograjskega hribovja spada med najbolj priljubljene izletniške točke v okolici Ljubljane. Slikovita narava, lep razgled in kratka sprehajalna pot s Katarine privabijo tudi ob delavnikih veliko obiskovalcev. V cerkvi je vsako leto na god sv. Štefana, ko praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, maša za domovino. Če že dolgo niste bili na Jakobu, je to morda priložnost, da se znova odpravite tja.

Ker je Polhograjsko hribovje na gosto prepreženo s planinskimi potmi, je za vzpon do cerkve sv. Jakoba na voljo veliko izhodišč. Največ izletnikov se tja odpravi z bližnje Katarine, mi pa vam za 26. decembra (in seveda še za kakšen drug dan) predlagamo vzpon iz Sore, nad katero bdi župnijska cerkev sv. Štefana.

Sora je gručasto naselje na južnem robu Sorškega polja zahodno od Medvod. Kraj s skoraj petsto prebivalci najbolj poznamo po skupnosti karmeličank, ki so si v njem leta 1986 postavile samostan. V Sori je konec 18. stoletja slabo leto živel duhovnik in pesnik Valentin Vodnik. V letih od 1908 do 1918 pa je tam pasel duše Fran Saleški Finžgar, ki je upodobljen na doprsnem kipu pod cerkvijo. Kot je podrobno popisal v knjigi Leta mojega popotovanja, je ob prihodu v župnijo doživel hladen sprejem: »Ko sem se peljal skozi prve vasi nove fare, me nihče ni pogledal. Ljudje so že delali na polju, a samo dve ženski blizu ceste sta vzdignili glavi in se ozrli, pa se spet hitro sklonili v razore. V vasi sami ali pred župniščem ni bilo nobenega človeka: ne ključarjev, ne šolske mladine, nikogar. Noben zvon ni zapel. Kakor bi bil prišel kak hlapec služit.« V nedeljo je bila cerkev nabito polna. Po maši se je zdelo, da so ljudje z novim župnikom zadovoljni, vendar je neki veliki posestnik vseeno dejal: »Še vsakega (duhovnika) smo pregnali, pa bomo tega tudi.« A Finžgar si je s prijaznostjo in dobroto pridobil srca domačinov. Ko se je čez deset let preselil v Trnovo, ga je na poti spremljalo mnogo Sorcev. Eden od njih mu je rekel: »Kar ukažite! In vse bomo v enem dnevu oprtiv brez voz znesli nazaj v Soro. Samo da se vrnete.«

Po tem izletu v zgodovino je že skrajni čas, da krenemo na pot. Od Hiše kulinarike Jezeršek na začetku Sore krenemo po cesti proti Topolu pri Medvodah (Katarini). Pri bližnjih hišah nas kažipot na drevesu usmeri levo čez Ločnico. Takoj za mostom znova zavijemo levo in se vzpnemo v gozd. Hodimo po blatni poti tik ob potoku. Ko ga prečkamo, blato izgine, mi pa kmalu zavijemo v naslednjo grapo, v katero je žled nametal množico dreves. Pot se začne odmikati od doline. Precej pozneje prispemo do znamenja in samotne hiše. Drevje se razmakne, makadamska cesta s pasom trave v sredini nas popelje mimo pašnika. V daljavi zagledamo cerkev sv. Jakoba, v kateri se isti hip – ker je ravno poldne – oglasi zvon. Zazvoni tudi pri sv. Marjeti v Žlebeh in še kje, saj v Polhograjskem hribovju ne manjka cerkva.

Smo v Studenčicah. Med hišami prispemo do asfaltne ceste, ki nas skozi pas gozda pripelje v Tehovec. V vasi je le nekaj hiš in cerkev sv. Florijana. Ob vznožju Jakoba zavijemo s ceste na stezo in se vzpnemo na vrh kopastega griča. Na njem je poleg cerkve več klopi, kovinska skrinjica z vpisno knjigo in žigom ter panoramska plošča.

Razgled od cerkve sv. Jakoba, ki je današnjo podobo dobila leta 1898 (tri leta prej jo je močno poškodoval velikonočni potres), je res veličasten. Na jugu vidimo Krim in Snežnik, na jugozahodu veliko bliže Grmado in Tošč. Čez tega nam pogled odjadra do Blegoša in Triglava, oplazi Osolnik ter se za dolgo časa ustavi na grebenu Karavank. Tik pred nami so Kamniško-Savinjske Alpe s Storžičem, Kočno in Grintavcem, s katerega se spustimo na vrh Šmarne gore. Nazadnje pride na vrsto za ogled še dolina s Kranjem, letališčem, Medvodami in Ljubljano.

Jakob je res pravi kraj za mašo za domovino.



OSNOVNI PODATKI

Sveti Jakob (807 m)

Izhodišče: Sora.

Dostop: Ko iz Ljubljane prispemo v Medvode, takoj zavijemo levo čez progo, nato pa desno in skozi Presko nadaljujemo vožnjo do Sore.

Kratek opis poti: Od Hiše kulinarike Jezeršek na začetku Sore krenemo po cesti proti Topolu (Katarini). Pri bližnji skupini hiš zavijemo levo čez potok in se skozi gozd vzpnemo do Studenčic. Od tam nadaljujemo po asfaltni cesti do vasi Tehovec, za njo pa se po stezi vzpnemo do cerkve sv. Jakoba. Pot je zložna in dobro označena.

Višinska razlika: 470 m.

Dolžina vzpona: 1.30 ure.

Zemljevid: Ljubljana-okolica, 1 : 50.000.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh