Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Jakob nad Preddvorom kot svetilnik kaže pot k Bogu in nas druži z bližnjimi

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 30. 07. 2023 / 19:45
Oznake: Cerkev, Maša, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2023 / 20:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Jakob nad Preddvorom kot svetilnik kaže pot k Bogu in nas druži z bližnjimi
Župljani Preddvora so opravili veliko in zahtevno delo na podružnični cerkvi sv. Jakoba. FOTO: arhiv škofa Jamnika

Sv. Jakob nad Preddvorom kot svetilnik kaže pot k Bogu in nas druži z bližnjimi

Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik je v nedeljo, 30. julija, ob somaševanju župnika Pavla Okoliša blagoslovil veliko in zahtevno delo, ki so ga opravili župljani Preddvora in podružnice Potoče na tej skoraj 1.000 metrov nadmorske višine zgrajeni podružnici Svetega Jakoba.

V nagovoru je ob zgledu apostola Jakoba posebej poudaril, da smo tudi mi danes v sodobni družbi misijonarji upanja in da predvsem s svojim zgledom postajamo žive priče evangelija. Dobri Bog nas vedno znova preseneča s svojo dobroto, milino in usmiljenjem, zato smo tudi mi povabljeni, da si prizadevamo za pristne in iskrene medsebojne odnose, da presegamo zamere in predsodke ter se ne »zaciklamo« v slabe misli ali negativne dogodke, ki pogosto bremenijo naše medsebojne odnose.

Ne bojmo se ljudem spregovoriti o odrešujoči ljubezni Jezusa Kristusa!

Ne bojmo se ljudem spregovoriti o odrešujoči ljubezni Jezusa Kristusa, bodimo vsak trenutek znova hvaležni za dar vere, za dar molitve, za mnoga znamenja, po katerih nam dobri Bog vedno znova govori. Kot misijonarji hodimo v občestvu, v skrbi za tiste, ki so v najtežjem položaju. Ko »skočimo iz svojega egoizma in zaprtosti vase« (Papež Frančišek, Vsi smo bratje), se rodi novo življenje, radost bivanja in vesela pričakovanja, kajti dobri Bog nas vedno znova preseneča, samo odpreti moramo oči, prisluhniti z ušesi in srcem.

FOTO: arhiv škofa Jamnika

Zahvala župnika Pavla Okoliša na koncu maše

Danes je za nas dan veselja in hvaležnosti, da smo skupno delo pri obnovi tega svetišča uspešno končali. Bogu in našemu velikemu priprošnjiku sv. Jakobu hvala, da so dela nemoteno in varno potekala, da ni bilo nepredvidenih zapletov ali nesreče.

Sledi popuščanja stare kritine so bile že dalj časa vidne. Na številnih mestih je grozila nevarnost, da streha popusti. Pred začetkom težav smo ukrepali. Po skrbnem premisleku smo se odločili za podobno, vendar odpornejšo kritino, skodle iz macesnovega lesa, tako na cerkvi kot zvoniku.

Hvala g. Nejcu Dijaku in njegovi ekipi, ki je po prazniku Sv. Rešnjega telesa, 8. junija, odločno zastavila svoje delo. Podobno kot je Peter Jezusu predlagal, naj na gori Tabor postavijo tri šotore, so zares postavili šotor za prenočitev, da se jim v delovnem tednu ni bilo treba vračati v dolino. V celoti in s srcem so dopoldneve in popoldneve posvetili delu na strehi.

Hvala domačinom, da ste dopolnili izgled cerkvi, ko ste njene zunanje stene očistili in prepleskali.

Hvala vsem ostalim, ki ste pridali svoj nepogrešljiv kamenček v končni mozaik nove zunanje podobe cerkvice na gričku. Od daleč je še bolj opazna in se sveti njena belina, ki privlači romarje in pohodnike še bolj vabljivo, da jo obiščejo.

FOTO: arhiv škofa Jamnika

Pri uresničitvi obnove smo tudi tokrat imeli podporo s strani našega župana g. Roka Robleka in njegovih sodelavcev. V imenu oltarnega občestva se mu iskreno zahvaljujem za moralno in finančno pomoč, ki gre skozi občinski proračun. Ne bom nehal ponavljati, kako prijetno je spoznanje, da je skrb za ohranjanje cerkva kot kulturne dediščine slovenskega naroda skrb celotne družbene skupnosti, ne samo vernih. Gospodu županu se ponovno zahvaljujem za prijetno sodelovanje in porazdelitev bremen. Hvala Ministrstvu za kulturo, ki je obnovo te cerkvice prepoznalo za vredno, da jo država Republike Slovenije vzame v svoje okrilje in ji z namenitvijo dela sredstev iz proračuna da posebno priznanje kot kulturnemu pomniku najodličnejše vrednosti.

S to potezo država in občina dajeta dober signal vsem prebivalcem kraja, da je cerkev pomembno mesto, ki pripada vsakemu posamezniku in skupnosti tu živečih. Prepričan sem, da vam bo Bog na svoj način bogato povrnil.

FOTO: arhiv škofa Jamnika

Posebno zahvalo želim izreči ključarjema g. Janezu Polajnarju in g. Stanislavu Tičarju za veliko zavzetost pri načrtovanju obnove, za neposredno sodelovanje in stalno prisotnost pri obnovi, da bi kar najbolje potekala in bila uspešna. Lepo sta vodila in usklajevala vsa potrebna opravila. Tudi za naprej si želim tako odprtega in tvornega sodelovanja.

Hvala vam, darovalci in podporniki obnove. Radi ste tudi finančno podprli delo, pomagali ste vsak po svojih močeh in zmožnostih, nekateri več drugi manj, skupaj zelo veliko! Hvala za izkazano ljubezen do Božjepotne cerkve sv. Jakoba apostola!

FOTO: arhiv škofa Jamnika 

Nenazadnje tudi hvala dobremu Bogu za primerno vreme, da so se dela v miru opravljala. Naj nam bo obnova v skupni ponos do Božjepotne cerkve in naše prihodnosti.

Posebna zahvala za prisotnost med nami in blagoslov škofu g. Antonu Jamniku. Z zahvalno pesmijo se bomo Bogu zahvalili za vse njegove darove. Po zaključni pesmi bo sledila pogostitev. Hvala vsem, ki ste kakor koli, na številne načine, sodelovali pri današnji slovesnosti, hvala za pecivo in druge dobrote domače kuhinje! Hvala domačemu Planinskemu društvu in družini Kavčič za dobro jed na žlico (golaž in ričet). Hvala za vse, kar še sledi; radi se zadržimo in se poveselimo. Vsem Bog povrni! Hvala, dobri Jakob, da si nam izprosil lepo vreme …

Pavel Okoliš, župnik v Preddvoru

Nalaganje
Nazaj na vrh