Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kranjska Gora: Spominska sveta maša za umrle vojne ujetnike v nesreči na Vršiču [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 30. 07. 2023 / 10:00
Oznake: Cerkev, Maša, Škof
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2023 / 18:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kranjska Gora: Spominska sveta maša za umrle vojne ujetnike v nesreči na Vršiču [FOTO]
Škof Lipovšek in novi administrator zagrebško-ljubljanske eparhije Kiril. FOTO: Jože Potrpin

Kranjska Gora: Spominska sveta maša za umrle vojne ujetnike v nesreči na Vršiču [FOTO]

V soboto, 29. julija, je bila v župnijski cerkvi Vnebovzetja Device Marije v Kranjski Gori v okviru spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem tradicionalna slovesna spominska maša, ki jo je za umrle v nesreči na Vršiču in padle v prvi svetovni vojni ob somaševanju vodil upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek.

Zaradi vojne v Ukrajini je bila pri t. i. Ruski kapelici že lani slovesnost v obliki le kratkega pietetnega dogodka – molitve, in tako tudi to nedeljo, 30. julija.

Dogodek vedno zaznamuje želja po ekumenskem sodelovanju med predstavniki različnih krščanskih Cerkva oz. ekumenska udeležba. V Kranjsko Goro sta letos prišla v imenu Srbsko pravoslavne Cerkve novi administrator zagrebško-ljubljanske eparhije Kiril (Bojović) in ljubljanski paroh Borislav Livopoljac. Delegacijo Katoliške cerkve so sestavljali poleg škofa Lipovška dekan Teološke fakultete v Ljubljani Janez Vodičar, profesorji, ki se posvečajo ekumenizmu: Anton Štrukelj, Bogdan Dolenc, Vinko Škafar, generalni vikar koprske škofije Slavko Rebec, spiritual v ljubljanskem bogoslovju Gregor Celestina in domači župnik Janez Šimenc. Med visokimi udeleženci maše so bili še vodstvo in člani Društva Slovenija-Rusija, županja občine Kranjska Gora Henrika Zupan in namestnik ruskega veleposlanika v Sloveniji.

Dogodek vedno zaznamuje želja po ekumenskem sodelovanju med predstavniki različnih krščanskih Cerkva oz. ekumenska udeležba. FOTO: Jože Potrpin

Škof Lipovšek je slavje uvedel z naslednjimi besedami: »Vojne razmere in grozljivi dogodki v Ukrajini resno ogrožajo tudi naše že ustaljeno vsakoletno srečanje tu v Kranjski Gori in pri Ruski kapelici ter grobišču vojnih ujetnikov na Vršiču. Hvala Bogu, da se zavedamo, da je v tem vojnem času še bolj potrebna naša zvestoba temeljnim vrednotam našega življenja, h katerim spada tudi hvaležen spomin na rajne in še posebej naše skupno prizadevanje za mir, razumevanje, prijateljstvo in sodelovanje, med ljudmi in narodi, ki je temelj resnične in prave sreče, za katero smo ustvarjeni in nas na to pot vodi božji načrt odrešenja…« Prisrčno in hvaležno je pozdravil zastopstvo Srbske pravoslavne Cerkve, somašnike, druge visoke goste ter zbrane vernike domače župnije s pevskim zborom vred ter z župnikom na čelu.

Tem bolj veseli in hvaležni smo, da je na naši skupni poti bilo vedno prisotno tudi močno vetje Sv. Duha, ki je nagibalo bratska srca, k vedno novi pripravljenosti in zvestobi luči, ki je prišla na svet, da razsvetljuje vsakega človeka.

V pridigi pa je škof svoje razmišljanje podal v treh točkah. Kot prvo je poudaril, »kako nam zgodovina Cerkve pove, da kristjani nismo bili vedno na svojem mestu in tudi danes še nismo v polnosti zvesti evangeliju in temeljni razsežnosti in razpoznavnemu znamenju Kristusovih učencev. Zato pa smo tem bolj veseli in hvaležni, da je na naši skupni poti bilo vedno prisotno tudi močno vetje Sv. Duha, ki je nagibalo bratska srca, k vedno novi pripravljenosti in zvestobi luči, ki je prišla na svet, da razsvetljuje vsakega človeka.« Tudi vsakoletno srečanje tu v Kranjski Gori pri Ruski kapelici na Vršiču v odlični meri uresničuje ta skrivnosten božji načrt božje dobrote in usmiljenja, ki je tako zelo potreben današnjemu svetu.

Škof Lipovšek med nagovorom. FOTO: Jože Potrpin

V drugo je spomnil, da »so se za spravo, edinost in mir, za medsebojno sodelovanje in pomoč dogovarjali in molili tudi na srečanju predstavnikov Katoliške cerkve in Svetovne luteranske zveze, ki je bilo 30.oktobra 2016 v Lundu na Švedskem.« Na pot miru in medsebojnega sodelovanja sta nas povabila tudi papež Frančišek in patriarh Kiril, predstojnik Ruske pravoslavne cerkve, ko sta se leta 2016 srečala v Havani na Kubi in v skupni izjavi povabila evropske narode, še posebej kristjane Vzhoda in Zahoda, da ohranimo evropsko dušo, ki jo že 2000 let bogati in navdihuje krščansko, pa tudi judovsko in grško-rimsko duhovno izročilo.

Zelo pomemben odmev na dogajanje v Kopru se bo pričel v torek, 1. avgusta, ko se bo v Lizboni na Portugalskem zbralo gotovo preko milijon in pol mladih kristjanov na Svetovnem dnevu mladih, kjer bodo skupaj s papežem Frančiškom razmišljali in predvsem veliko molili za mir v Ukrajini in v svetu.

Tretji poudarek pa je bil na nedavnem Forumu za dialog in mir na Balkanu v Kopru, ko so nas na pot sodelovanja in v službo trajnega miru povabili tudi predstavniki krščanskih Cerkva in nekrščanskih verstev iz 15 balkanskih držav, izmenjali poglede in izkušnje, ki jih imajo v soočenju z razmerami na Balkanu, v Evropi in po svetu, ki jih trenutno močno vznemirja vojna v Ukrajini, pa tudi mnoge napetosti in nerešena vprašanja, ki bremenijo odnose med ljudmi, med narodi in tudi med državami. »Zelo pomemben odmev na dogajanje v Kopru pa se bo pričel v torek, 1. avgusta, ko se bo v Lizboni na Portugalskem zbralo gotovo preko milijon in pol mladih kristjanov na Svetovnem dnevu mladih, kjer bodo skupaj s papežem Frančiškom razmišljali in predvsem veliko molili za mir v Ukrajini in v svetu.«

V Kranjski Gori so se zbrali predstavniki različnih krščanskih Cerkva. FOTO: Jože Potrpin

»Našteli smo nekaj pomembnih dogodkov, v katerih že stoletje na neki način odmeva in jih navdihuje sporočilo Ruske kapelice na Vršiču. Naj vsa ta plemenita prizadevanja poživlja in bogati tudi letošnje spominsko slavje in srečanje na Vršiču in ta spominska sv. maša v Kranjski gori, ki jo obhajamo v slavo Božjo, za blaženi pokoj vojnih ujetnikov, za vse umrle in trpeče zaradi vojne v Ukrajini; predvsem pa za varno in srečno sedanjost in za svetlo prihodnost, v miru, edinosti in ljubezni, Svete in nedeljive Trojice; Očeta in Sina in Sv. Duha,« je škof Lipovšek sklenil svoj nagovor.

Vse nas boli spopad med našima bratskima narodoma, ruskim in ukrajinskim. Vsi molimo, da se tam vzpostavi čimprej pravičen mir, mir za vse.

Ob koncu maše je zbrane nagovoril tudi novi administrator ljubljansko zagrebške eparhije Kiril. Pozdravil je vse v imenu patriarha Srbske pravoslavne Cerkve Porfirija. »Naš Gospod Jezus Kristus nas je s svojo žrtvijo pomiril z Bogom. In njegovi služabniki, ki sodelujemo pri tej daritvi, smo dolžni, da širimo ta mir in ljubezen med brati, narodi, med ljudmi. Tako je tudi žrtev teh naših ljudi, za katere duše smo molili, in ponesrečenih bratov Rusov, postala simbol povezanosti in prijateljstva slovenskega in ruskega naroda in seveda vseh slovanskih narodov … Ti naši povezanost in ljubezen pa se morata izraziti do vseh drugih narodov. Kristus želi, da se vsi narodi in ljudje odrešijo. Molili smo poleg tega tudi zaradi aktualnih problemov, zaradi katerih trpi ves slovanski svet. Vse nas boli spopad med našima bratskima narodoma, ruskim in ukrajinskim. Vsi molimo, da se tam vzpostavi čimprej pravičen mir, mir za vse. Če bomo to iskreno in iz srca želeli, nam ga bo Bog tudi kmalu daroval. Zahvaljujemo se za vaše gostoljubje, pozornost, želimo, da se to naše prijateljstvo nadaljuje še naprej.«

Nalaganje
Nazaj na vrh