Zapri
Iskanje

Sv. Leopold Mandić – apostol zakramenta sprave

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 12. 05. 2022 / 00:30
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 08:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sv. Leopold Mandić – apostol zakramenta sprave

Sv. Leopold Mandić – apostol zakramenta sprave
Sv. Leopold je tudi zavetnik bolnikov z rakom. FOTO: Arhiv Družine
Današnji godovnjak je bil rojen 12. maja 1866 kot Bogdan Ivan v Hercegnovem. Na ta dan tudi praznujemo njegov god.

Vstopil je v kapucinski red, večino življenja je preživel v Padovi v Italiji kot izjemno iskan spovednik. Zelo si je prizadeval tudi za ponovno zedinjenje med kristjani. Umrl je 30. julija 1942. Njegov grob v Padovi je odtlej cilj mnogih romarjev.

Za blaženega ga je razglasil papež Pavel VI. 2. maja 1976, za svetnika ter zavetnika spovednikov in spovedancev pa papež Janez Pavel II. 16. oktobra 1986. K njemu se priporočamo tudi v molitvi za edinost kristjanov.

Leopold Mandić je bil svetnik majhne postave, a velikega duha!

Dne 11. februarja 2020, ko praznujemo svetovni dan bolnikov, je bil na predlog Italijanske škofovske konference razglašen še za zavetnika bolnikov z rakom. Sveti Leopold tudi danes ponavlja bolnikom to, kar je rad govoril svojim spovedancem: »Veruj! Bog je zdravnik in zdravilo.«

Pesem v čast sv. Leopoldu Mandiću

O sveti pater Leopold, / vsak človek ti je bil izziv, / Bog sam te je obvaroval, / da boljši svet bi z njim gradil. Iskal le dobro v bližnjem si, / saj hitro v njem si to zaznal, / da zlato zrno v vsakem je, / izredno rad poudarjal si. Povezoval si grešnike / z Odrešenikom Kristusom, / ki jim delil je usmiljenje, / da vedno boljši bi bili. V vsakem si spovedancu / zaznal korak k edinosti / in z Jezusom ponavljal si, / da naj bi eno vsi bili. Zavzet gradil edinost si / in si številnim most postal, / med Bogom in pa grešniki / ter med kristjani raznimi. In ker za rakom si zbolel, / zavetnik bolnim si postal, / da njim, trpečim, izprosil bi, / da vsi v nebesa bi prišli.

Podružnična cerkev sv. Leopolda Mandića na Ptuju. FOTO: Ivo Žajdela

Molitev k sv. Leopoldu

Bog, Oče usmiljenja in nežnosti, je izbral svetega Leopolda za orodje svojega neskončnega usmiljenja v zakramentu sprave, zato je postal priprošnjik spovednikov in spovedancev; rojstni kraj ga je navdihnil za ljubezen do nekatoliških kristjanov in tako je postal vzor molitve za edinost kristjanov; obolenje za rakom pa je vzpodbudilo Cerkev, da ga je razglasila za zavetnika bolnikov z rakom. Bog Oče, po priprošnji svetega Leopolda nam podari zaupanje v tvoje neskončno usmiljenje, vedno večjo edinost med kristjani in živo vero, da si ti zdravnik in zdravilo. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen. Sv. Leopold, zavetnik bolnikov z rakom, prosi za nas!


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh