Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj je sv. Leopold Mandić zavetnik rakavih bolnikov?

Za vas pišejo:
Tereza Mohar, Marko Mesojedec
Objava: 12. 05. 2023 / 00:30
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2023 / 07:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj je sv. Leopold Mandić zavetnik rakavih bolnikov?
K sv. Leopoldu Mandiću se priporočajo bolniki z rakom. FOTO: Tatjana Splichal

Zakaj je sv. Leopold Mandić zavetnik rakavih bolnikov?

Današnji godovnjak je bil rojen 12. maja 1866 kot Bogdan Ivan v Hercegnovem. Raziskali smo, zakaj je sv. Leopold Mandić zavetnik bolnikov z rakom. Priporočajo se mu tudi številni Slovenci. Tudi danes bo molitev s priprošnjo k njemu na Brezjah.

Vstopil je v kapucinski red, večino življenja je preživel v Padovi v Italiji kot izjemno iskan spovednik. Zelo si je prizadeval tudi za ponovno zedinjenje med kristjani. Umrl je 30. julija 1942. Njegov grob v Padovi je odtlej cilj mnogih romarjev.

Zloženka, ki jo so pripravili na Brezjah. FOTO: Tatjana Splichal

Za blaženega ga je razglasil papež Pavel VI. 2. maja 1976, za svetnika ter zavetnika spovednikov in spovedancev pa papež Janez Pavel II. 16. oktobra 1986. K njemu se priporočamo tudi v molitvi za edinost kristjanov.

Leopold Mandić je bil svetnik majhne postave, a velikega duha!

Zavetnik spovednikov in onkoloških bolnikov

Italijanska škofovska konferenca je leta 2018 sv. Leopolda Mandića, zavetnika spovednikov, razglasila še za zavetnika onkoloških bolnikov. Škofje so v obrazložitvi zapisali, da se je zdravje p. Leopolda po njegovi zlati maši 22. septembra 1940 v Padovi začelo naglo slabšati. Izgubljal je težo, težko je požiral, bolečine so postajale vse hujše. Zdravniki so ugotovili, da ima tumor oziroma raka na požiralniku. Ta je hitro napredoval in p. Leopold je zadnji dve leti precej časa preživel v bolniški postelji. Hude bolečine in telesno slabost je premagoval z močno vero in molitvijo v samostanski kapeli, kjer je po svojih močeh spovedoval in tudi maševal.

Samostanski vikar in spovednik pri kapucinih v Kopru

Ko se je 30. julija z molitvijo v kapeli pripravljal na sveto mašo, ga je obšla slabost, da se je nezavesten zgrudil. Po prejemu bolniškega maziljenja je izdihnil. P. Leopold Mandić je bil v letih 1905 in 1906 sicer samostanski vikar in spovednik pri kapucinih v Kopru, na krajši dopust naj bi prihajal tudi v Vipavski Križ.

Pesem v čast sv. Leopoldu Mandiću

O sveti pater Leopold, / vsak človek ti je bil izziv, / Bog sam te je obvaroval, / da boljši svet bi z njim gradil. Iskal le dobro v bližnjem si, / saj hitro v njem si to zaznal, / da zlato zrno v vsakem je, / izredno rad poudarjal si. Povezoval si grešnike / z Odrešenikom Kristusom, / ki jim delil je usmiljenje, / da vedno boljši bi bili. V vsakem si spovedancu / zaznal korak k edinosti / in z Jezusom ponavljal si, / da naj bi eno vsi bili. Zavzet gradil edinost si / in si številnim most postal, / med Bogom in pa grešniki / ter med kristjani raznimi. In ker za rakom si zbolel, / zavetnik bolnim si postal, / da njim, trpečim, izprosil bi, / da vsi v nebesa bi prišli.

Podružnična cerkev sv. Leopolda Mandića na Ptuju. FOTO: Ivo Žajdela

Molitev k sv. Leopoldu

Bog, Oče usmiljenja in nežnosti, je izbral svetega Leopolda za orodje svojega neskončnega usmiljenja v zakramentu sprave, zato je postal priprošnjik spovednikov in spovedancev; rojstni kraj ga je navdihnil za ljubezen do nekatoliških kristjanov in tako je postal vzor molitve za edinost kristjanov; obolenje za rakom pa je vzpodbudilo Cerkev, da ga je razglasila za zavetnika bolnikov z rakom. Bog Oče, po priprošnji svetega Leopolda nam podari zaupanje v tvoje neskončno usmiljenje, vedno večjo edinost med kristjani in živo vero, da si ti zdravnik in zdravilo. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen. Sv. Leopold, zavetnik bolnikov z rakom, prosi za nas!

Danes maša na Brezjah s priprošnjo sv. Leopoldu Mandiću

Od letošnjega marca v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah vsak drugi petek v mesecu poteka molitev s priprošnjo sv. Leopoldu Mandiću.
Danes bo tako v slovenskem narodnem svetišču ob 18.30 moitev rožnega venca, ob 19. uri pa še sveta maša, po njej pa blagoslov z relikvijami sv. Leopolda Mandića.


Nalaganje
Nazaj na vrh