Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Lucija goduje 13. decembra

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 10. 12. 2020 / 07:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2020 / 06:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Lucija goduje 13. decembra

Sv. Lucija goduje 13. decembra

Decembrske Bralne mišice bodo tokrat posvečene sv. Luciji.

Župnija Lucija Portorož. FOTO: Tatjana Splichal.


Sveta Lucija, ki je živela v 3. stoletju, je zavetnica vida. Legenda pripoveduje, da naj bi se njen snubec zaljubil v njene lepe oči, ona pa si jih je izdrla in mu jih poslala. Toda angel ji je v zameno prinesel druge. Vse upodobitve jo tako kažejo s pladnjem in parom oči na njem.

Na njen praznik je bilo v preteklosti veliko različnih običajev. Na god sv. Lucije, podobno kot na god sv. Barbare, obstoji navada, da ljudje na ta dan narežejo vejice in jih dajo v vodo, v plitve posodice pa nasejejo žita.

Tako na Koroškem pravijo, da je treba na lucijino pred sončnim vzhodom odlomiti tri češnjeve vejice, jih postaviti na toplo in jim menjavati vodo, da se razcvetijo še pred božičem.

Pšenico pa posejejo ob Lucijinem prazniku v plitve posodice na Koroškem in v Beli krajini ter tudi po drugih slovenskih krajih. Zrnje vzkali in ozeleni do božiča, nato pa ga lahko postavimo v jaslice.


FOTO: Pexels.

Sv. Lucija zna napovedovati vreme

Včasih so bili ponekod prepričani, da zna sv. Lucija celo napovedati vreme. Stare vremenske pratike so trdile, da 12 dni od sv. Lucije do božiča napove vreme za 12 mesecev prihodnjega leta. Vreme prvega dne naznanja vreme v januarju, vreme drugega dne vreme v februarju in tako dalje vse do konca prihodnjega leta.

Lucija je tudi priljubljeno žensko ime, saj imamo v Sloveniji kar 3812 Lucij. To ime je po pogostnosti med ženskimi imeni na 71. mestu. Precej manj pa je Lučk – z uradnim imenom Lučka se lahko ponaša zgolj 553 prebivalk Slovenije.

Decembrske bralne mišice

Več o življenju sv. Lucije in o življenju slepih in slabovidnih, katerih zavetnica je, ter o različnih običajih boste lahko izvedeli na decembrskih Bralnih mišicah, ki bodo v soboto, 12. decembra, ob 10. uri. Več informacij si preberite na tej povezavi. Vabljeni, da se pridružite!


Preberite še:
- Svetniki, ki godujejo v adventu
- Video: Življenjska zgodba sv. Barbare

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh