Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Marija Snežna in kapela na Kredarici

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 08. 2021 / 07:59
Oznake: Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2021 / 08:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Marija Snežna in kapela na Kredarici
Novo kapelo na Kredarici je 19. avgusta 1992 blagoslovil ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar. FOTO: Oton Naglost

Sv. Marija Snežna in kapela na Kredarici

V Katoliški cerkvi 5. avgusta obhajamo praznik sv. Marije Snežne.

Mariji Snežni je poleg petih župnijskih in še več podružničnih cerkva po Sloveniji posvečena tudi kapela na Kredarici, najvišje svetišče na slovenskem ozemlju, ki leži na nadmorski višini 2511 metrov poleg Triglavskega doma (2515 metrov). Je podružnična kapela Župnije Dovje.

V prvotni kapeli prostora le za 6 ljudi

Prvo kapelo je že leta 1896 zgradil »triglavski župnik« Jakob Aljaž, pozidal pa mojster Pezzano. Kamenje so prinesli iz doline. Kapela je imela prostora le za 6 ljudi z duhovnikom vred in bila blagoslovljena 12. avgusta 1897. Slovesnost bi morala biti že septembra leto prej, a je zaradi metra novozapadlega snega odpadla.

V slovenskem gorskem svetu so poleg kapele na Kredarici sv. Mariji Snežni posvečene še kapele na Veliki planini, Krvavcu in v Martuljku.

Uničenje kapele po 2. svetovni vojni

Po 2. svetovni vojni, leta 1952, so neznanci kapelo minirali, ohranili sta se dve plošči, prva z napisom »Ave Maria, Gratiae Plena (Zdrava Marija, milosti polna)« in druga z latinskim napisom »Postavil Jakob Aljaž s pomočjo dobrotnikov. Zidaj mojster Pezzano 10. 9. 1896«.

France Urbanija in želja po postavitvi nove kapele

Ko je leta 1983 na Dovje prišel župnik France Urbanija, je izrazil željo po postavitvi nove kapele, o tem se je dve leti pozneje, ko je bila na Triglavu slovesnost ob 90-letnici postavitve Aljaževega stolpa, pogovarjal z domačinom Gregorjem Klančnikom. Javno je bila ta želja izražena ob 90-letnici blagoslovitve prve kapele 12. avgusta 1987, ko je bila po dolgih desetletjih na Kredarici spet sv. maša.

Procesija na veliki šmaren na Kredarici. FOTO: Ksenja Hočevar

Več kot 5000 ljudi

Načrte za novo kapelo je izdelal mojster Jože Marinko in slabo desetletje pozneje, leta 1992, je bila kapela ob pomoči številnih dobrotnikov in prostovoljcev res pozidana, 19. avgusta jo je blagoslovil ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar. Tedaj se je na Kredarici zbralo rekordnih več kot 5000 vernikov, med njimi 80 duhovnikov.

Praznik Marije Snežne sicer obhajamo v spomin na dan, ko je bila v Rimu posvečena največja Marijina cerkev na svetu, Marija Velika oziroma Marija pri jaslicah.

Oltarna slika Fortunata Berganta

Najdragocenejši inventar kapele, posvečeni Triglavski Materi Božji (Mariji Snežni), je oltarna slika baročnega slikarja Fortunata Berganta z motivom Device Marije, oltarna miza je okrašena s slikami akademskega slikarja Lojzeta Čemažarja, kapela ima tudi tri bronaste zvonove.

Sveta maša danes ob 11. uri

Do uničenja prvotne kapele na Kredarici leta 1952 so se verniki množično udeleževali tamkajšnjega žegnanja ob velikem šmarnu (15. avgusta), zdaj je živahno predvsem na praznik Marije Snežne, 5. avgusta. Tudi danes bo slovesna sveta maša na Kredarici ob 11. uri, enako kot v drugih slovenskih planinskih kapelah.

Nalaganje
Nazaj na vrh