Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Marta, zavetnica gospodinj in delavk

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 07. 2015 / 07:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Marta, zavetnica gospodinj in delavk

Sv. Marta, zavetnica gospodinj in delavk

Danes, 29. julija, goduje sv. Marta.
Jezus je v hišo Martine družine z veseljem zahajal, saj je v njej našel nenarejeno domačnost. Marta in Marija sta ga vedno lepo sprejeli. Marta ga je pogostila, kljub temu pa je znala prisluhniti tudi njegovim besedam, saj ji je Jezus ob prvem srečanju jasno nakazal, da zaradi skrbi pozablja na duhovnost .

Tisti čas je Jezus prišel v neko vas in žena z imenom Marta ga je sprejela v svojo hišo. Imela je sestro, ki ji je bilo ime Marija. Ta je sedla h Gospodovim nogam in poslušala njegove besede, Marta pa je imela s postrežbo veliko dela. Pristopila je in rekla: »Gospod, ti ni mar, da me je sestra pustila sámo streči? Reci ji vendar, naj mi pomaga!« Gospod ji je odgovoril: »Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet.« (Lk 10,38–42)
Foto: arhiv Družine

Na Martino vlogo ob Jezusovem obisku nakazuje že ime, ki v hebrejščini pomeni gospa ali gospodinja. Tudi umetniki so to upoštevali in jo upodabljali kot preprosto ženo z ruto na glavi in kuhalnico v roki, njeni drugi atributi so še posodica z mazilom oz. blagoslovljena voda in ključi. Marta je predvsem zavetnica gostoljubnosti, gospodinj, kuharic, služkinj, delavk, peric, hišnih poslov, gostilničarjev in hotelirjev, torej tistih, ki skrbijo za druge.

Samostan in cerkev sv. Marte

V Sloveniji imamo samostan in cerkev sv. Marte, podružnica župnije Marijinega vnebovzetja v Kopru. Zgrajena sta bila v zahvalo za konec kuge. V njem so bili od 17. stoletja do konca druge svetovne vojne frančiškani, ki so odklanjali razkošje, zato tudi cerkev ni bogato okrašena. Na oltarni sliki je Marija z otrokom, ki blagoslavlja kužne in sprejema mesto Koper v svoje varstvo. Zaradi svoje skromnosti in želje po pomoči drugim so bili priljubljeni pri prebivalstvu.

V samostanu so zdaj uradi Centra za socialno delo Koper.





Foto: Ivo Žajdela

Vir: arhiv Družine, www.koper.si, www.slovenia.info


Preberite tudi:

Marta, Lazarjeva sestra
Marta in Marija

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh