Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Martin blagoslavlja vino

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 10. 11. 2014 / 11:26
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2019 / 07:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Martin blagoslavlja vino

Sv. Martin blagoslavlja vino

Na god sv. Martina se mošt ob blagoslovitvi oziroma krstu spremeni v vino.

Kmalu po martinovem se bo začel adventni čas. Foto: Oton Naglost

Slovenija je večinoma vinorodno območje, na katerem vinogradniki pridelajo mnogo različnih vrst vina, rebulo, merlot, teran, zelen cviček, pinot, tokaj … Po trgatvi najprej iz grozdja nastane mošt, nato pa z alkoholnim vrenjem žlahtna kapljica. Po ljudskem izročilu iz mošta nastane vino prav s pomočjo sv. Martina, ki goduje danes. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi oziroma krstu spremeni v pravo vino. Poleg tega pa se na martinovo začne zimski čas, zaradi česar se delo na polju konča.

V prvih tisočletjih po Kristusovem rojstvu se je v zahodni Evropi prav na martinovo začel 40-dnevni post, ki se je končal z božičem. V cerkvenem koledarju je bil ta čas pozneje skrajšan in iz štiridesetdnevnice sv. Martina preimenovan v advent, kar pomeni prihod. V adventnem času se namreč pripravljamo na praznovanje rojstva Jezusa Kristusa na božič. V nekaterih državah, na primer na Poljskem, se posta še vedno držijo, čeprav se jim po krščanskih zapovedih ni treba.

Sveti Martin

Kdo pa je bil sveti Martin? Bil je škof iz Toursa, ki se je rodil v rimski provinci Panoniji, na ozemlju današnje Madžarske. Oče ga je prisil v vojaško službo, vendar mu je kljub temu uspelo, da se je krstil v krščansko vero in deloval kot menih. V okolici Poitiersa je postavil vilo, kamor se je umaknil, pridružili so se mu tudi učenci, ki so poskrbeli za evangelizacijo prebivalcev. Sv. Martin je zaslužen za ustanovitev samostana v Ligugeju, ki velja za najstarejšega v Evropi. V Marmoutieru pa je ustanovil prvo središče za vzgojo duhovnikov v Galiji.


Upodabljali so ga na konju, pogosto še kot vojak deli plašč z beračem, njegova spremljevalka pa je goska. Sicer ima škofovske insignije in knjigo.

Foto: Robert Debevec

V njegovem življenjepisu ni najti povezave z gojenjem trte, kar se pa mu pripisuje po izročilu. Imel naj bi pomembno vlogo pri širjenju vinogradništva po tourinški regiji, zato njegov praznik povezujemo z zorenjem mladega vina. Leta 2005 ga je Svet Evrope razglasil za evropsko osebnost. Gos pa je povezana z legendo, kako se je po izvolitvi za škofa v Toursu skril med jato gosi, te pa so ga z gaganjem izdale.


Že več kot šest tisoč let je vse človeštvo očarano nad vinom. Založba Družina je knjigo predstavljala tudi na 50. mednarodnem vinskem sejmu Vino Ljubljana. Foto: Tatjana Splichal

Založba Družina je leta 2013 izdala knjigo o vinu, Vino, darilo neba in zemlje, ki jo je napisal nemški benediktinec, p. Anselm Grün. Izhajal je iz benediktinskega izročila pridelave vina in po naročilu sv. Benedikta priporočal le merico vina na dan. Dobra vina prideluje tudi njegov samostan Münsterschwarzach. To je nadgradil s prepričanjem ljudi, da je vino božji dar človeku.

V knjigarni Družina in na naši spletni strani pa si lahko priskrbite tudi knjigo Sveti Martin Tourski kot simbol evropske kulture.

Ob 1700. obletnici rojstva sv. Martina (316–397) smo v Cerkvi praznovali Martinovo leto, Svet Evrope pa je svetnika razglasil za evropsko osebnost leta.

Kakšno povezavo ima sveti Martin z vinom?

"Vsaka dežela je svetega Martina posvojila v svojo kulturo. Francozi okrog Grenobla imajo ob njegovem godu koline; imajo pregovor s svarilom, ko se kdo ne obnaša lepo: »vsak prašič pozna svojega svetega Martina«. Slovenci ga povezujemo z vinom, ki takrat dozori in ga krstimo ter pokušamo. Lahko ga praznujemo na poganski način kot praznik razvrata in pijanosti, lahko pa, kot so nas učili irski menihi, kot praznik hvaležnosti, veselja, pa tudi bratske skupnosti, kjer med seboj delimo, kar imamo. Za praznik velja, da nihče ne sme biti lačen in žejen. Stara slovenska tradicija torej ni poganska, ampak krščanska, sveti Martin je sinonim za veselje človeških srečevanj, medsebojne obdaritve in seveda radosti, da smo ljudje skupaj, se znamo obdariti in prinašamo drug drugemu veselje.

To je tudi etični vzrok, poleg seveda čisto kulturnega in vinogradniškega, da postane sveti Martin tudi nebeški zavetnik novonastalega vina, " je na vprašanje, kakšno povezavo ima sv. Martin z vinom, odgovoril p. Edvard Kovač, podpredsednik slovenskega Kulturnega centra sveti Martin Tourski.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh