Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Neža – najstniška mučenka

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 21. 01. 2022 / 08:11
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2022 / 08:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Neža – najstniška mučenka
Ime Neža nosi 5526 Slovenk. FOTO: Wikipedija

Sv. Neža – najstniška mučenka

Cerkev se 21. januarja spominja smrti te mlade, komaj dvanajstletne mučenke, ki je – verjetno pod Dioklecijanovim preganjanjem okrog leta 304 – raje umrla, kot da bi prelomila Kristusu dano obljubo devištva.

Ko jo silijo v odpad od krščanstva, ona izpove svojo živo vero. Ob tem naj bi izjavila: »On me je prvi izvolil, On me bo imel. Naj umrje telo, ki me dela všečno očem, katerim ne maram ugajati.« 

Njen grob je v prav po njej imenovanih katakombah na Nomentanski cesti v Rimu. Njeno neomajno odločitev za ljubega Jezusa slavijo v svojih spisih tako slavni možje, kot so bili sv. Hieronim, sv. Ambrozij in sv. Avguštin. 

Sv. Neža je zavetnica devištva, vrtnarjev, deklet, otrok, zaročencev, žrtev posilstva, pa tudi živali (zlasti ovac) in pastirjev. Izvorno ime je Agnes, sorodno ime pa Ines. Upodabljajo jo s palmo in jagnjetom (ker je ime Agnes sorodno latinski besedi agnus – jagnje), kar jo v njeni ponižnosti, čistosti in nedolžnosti še na poseben način povezuje z Jezusom, ki je Jagnje Božje.

Slavi jo tudi ena od himen, ki jo pripisujejo sv. Ambroziju Milanskemu (slovenski prevod p. Mirana Špeliča), v kateri je njena pot v smrt opevana kot poročni sprevod. »Nevesta ne bi mogla radostneje hiteti v poročno sobo, kot je hitela ta devica s hitrim korakom na morišče, veseleč se konca,« je na drugem mestu, v enem od svojih govorov zapisal sv. Ambrozij.

Device Neže blažene / je rojstni dan, ko dolg duha / nebesom povrnila je, / ko sveto je prelila kri. Za mučeništvo zrela je, / za svatbo pa premlada še. / Omaje vera se možem, / še starec truden odpove. Prevzame starše velik strah, / še bolj so čast ji čuvali. / A strla varujočo dver / nezadržljiva vera je. Si misli kdo: »Na svatbo gre.« / Veselih lic jo vodijo, / ko možu nese nov zaklad; / ima za doto drago kri. Jo silijo prižgati dar / pred kip malika kletega. / Jim reče: »Vzele bakel teh / device niso Kristusa. Ta ogenj vero pogasi, / ta plamen vso prežene luč. / Tu, daj, udari, da s krvjo / izlito ognje pogasim!« Kako slovesno prejme udar! / Z obleko se pokrije vsa, / za sramežljivost poskrbi, / razgaljena ne kaže se. Še v smrti živel je njen sram: / z rokó pokrila je obraz, / s kolenom zdrknila do tal, / spodobno je omahnila.

Župnijska cerkev sv. Neže v župniji Sela pri Kamniku, domači župniji sedanjega ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta. FOTO: Ivo Žajdela

Sv. Neži je na Slovenskem posvečenih 19 cerkva, od teh ena župnijska; v številnih drugih cerkvah pa je ta mlada mučenka upodobljena v sliki ali kipu.

Po navedbi Slovenskega statističnega urada nosi ime Neža 5526 Slovenk in je v zadnjih dveh desetletjih posebej priljubljeno, ime Agnes le 73, ime Ines pa 2306 predstavnic ženskega spola.

Na praznik sv. Neže v rimski baziliki, ki je zgrajena nad njenim grobom, prinesejo dva jagenjčka, iz njune volne pozneje spletejo palije, ki jih papež blagoslovi na praznik apostolov Petra in Pavla ter jih sprejmejo novoimenovani nadškofje kot znamenje njihovega občestva s papežem.


Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh