Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svečnica – praznik Gospodovega darovanja

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 02. 02. 2022 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Praznik, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2023 / 07:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svečnica – praznik Gospodovega darovanja
Na svečnico, 2. februarja, praznujemo tudi dan posvečenega življenja. FOTO: Tatjana Splichal

Svečnica – praznik Gospodovega darovanja

Na Zahodu najdemo prvo pričevanje o svečnici leta 542. Praznik se je sprva imenoval »Gospodovo darovanje«, šele pozneje je zaradi obreda blagoslavljanja sveč prišlo v navado tudi ime svečnica. Vzhodna Cerkev pa imenuje ta dan praznik srečanja.

Na Zahodu je praznik tesno naslonjen na praznik Gospodovega rojstva (svečnico obhajamo 40 dni po božiču in zaključuje božični čas) in posveča pozornost obredu očiščevanja, kateremu se je Marija podvrgla po tedanji judovski postavi. Vsaka judovska mati je namreč po porodu veljala za nečisto. V tem času ni smela stopiti v tempelj in se ničesar svetega dotakniti. 

Ker je Marija Jezusa spočela in rodila deviško, je obred očiščevanja sicer ni obvezoval, a Marija se je temu brez pomislekov podvrgla. Marija se namreč tudi tukaj, kakor vedno, izkazuje za Gospodovo deklo.

Na praznik Gospodovega darovanja pri maši poslušamo odlomek iz Lukovega evangelija (Lk 2,22-40).

Obred blagoslavljanja sveč 

Na besede starčka Simeona, ki je v Jezusu prepoznal luč, ki je zasvetila vsemu svetu, da bi postal svetlejši in bolj človeški, se naslanja tudi starodavni bogoslužni običaj blagoslavljanja sveč, ki se razvije v procesijo s svečami. O tem obredu poroča že romarica Egerija v svojem znamenitem spisu s konca 4. stoletja.

Dan posvečenega življenja leta 2018. FOTO: Tatjana Splichal

Dan posvečenega življenja 

Na svečnico praznujemo tudi dan posvečenega življenja, ki ga je Cerkev prvič obhajala 2. februarja 1997. Posebno praznovanje dneva redovnikov je uvedel papež Janez Pavel II., ki je želel posvečene osebe spodbuditi, da bi se vračale k izvirom svojega poklica in vsako leto pred Bogom znova potrdile svojo izbiro. 

Za dan posvečenega življenja je papež izbral praznik Gospodovega darovanja prav zato, ker simbolizira Jezusovo izročitev Bogu in pripravljenost izpolnjevati Božjo voljo. Tudi redovnice in redovniki se namreč z zaobljubami in načinom življenja dajo v celoti na razpolago Bogu in ljudem.

Različni pregovori 

Na svečnico se naslanjajo tudi številni vremenski pregovori: O svečnici mušice, pozneje še rokavice. Bolje je volka v hlevu imeti, kakor se na soncu o svečnici greti. Če svečnica jasno zdani, zima še dolgo trpi. Topla svečnica sneg in mraz prinese, mrzla pa oba odžene. Ako je svečnica zelena, bo velika noč snežena. O svečnici mraz in sneg, kmalu bo zelen dol in breg. 


Besedilo v članku je delno povzeto po knjigi Leto svetnikov. 


Nalaganje
Nazaj na vrh