Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svet čestita Sloveniji ob jubileju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 06. 2021 / 10:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2021 / 15:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svet čestita Sloveniji ob jubileju
Mnogi tuji voditelji so se spomnili slovenskega dneva državnosti in praznovanja 30. obletnice samostojne države. FOTO: Janez Porenta

Svet čestita Sloveniji ob jubileju

Slovenski predsednik Borut Pahor je ob dnevu državnosti in ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije prejel številne čestitke voditeljev svetovnih držav.

Med drugimi so mu čestital japonski cesar Naruhito, belgijski kralj Philippe, švedski kralj Karl XVI. Gustav, španski kralj Filip, finski predsednik Sauli Niinistö, bolgarski predsednik Rumen Radev, alžirski predsednik Abdelmadjid Tebboune, perujski predsednik Francisco Sagasti

Čestitke iz ZDA

Čestital mu je tudi ameriški predsednik Joe Biden, prav tako je vsem Slovencem čestital ameriški državni sekretar Antony Blinken: »V 30 letih je Slovenija postala dinamična demokracija in vodilna regionalna sila pri spodbujanju varnosti in evroatlantskega povezovanja na Zahodnem Balkanu.« Po njegovem ZDA in Slovenija nadgrajujeta dvostranske trgovinske in investicijske vezi, akademska partnerstva in sodelovanje pri inovacijskem napredku v znanosti in tehnologiji. »Veselim se krepitve tesnega partnerstva na podlagi naših skupnih zavez demokraciji in blaginji,« je dopisal Blinken.

25. junij 1991, nov začetek slovensko-nemških odnosov

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je ob iskreni čestitki ob dnevu državnosti in 30. obletnici samostojnosti zapisal, da je »25. junij 1991, ko je prvi demokratično izvoljeni slovenski parlament razglasil neodvisnost države, pomeni tudi nov začetek slovensko-nemških odnosov. Danes je sodelovanje držav na gospodarskem, političnem in kulturnem področju tesnejše kot kdaj koli prej, z izzivi našega časa pa se soočamo skupaj in solidarno«.

Izbor Gorice in Nove Gorice za EPK 2025 je močno znamenje

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je v čestitki izpostavil, da državi bogatijo gosti stiki na ravni civilne družbe in obeh avtohtonih manjšin v obeh državah in da je začrtana pot odprla nove perspektive v vse večjem enotnem nastopanju, kar velja poglobiti. Kot je dodal, je tudi »izbor Gorice in Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture 2025, ki bo prispeval k okrepitvi prijateljskih vezi med državama, močno znamenje, ki kaže na delitev skupnih vrednot«. Sloveniji je zaželel še uspešno predsedovanje Svetu EU.

Borut Pahor prejema čestitke ob prazniku in jubileju države z vseh koncev sveta. FOTO: Tatjana Splichal


Odlični odnosi krepijo blaginjo in napredek

Avstrijski predsednik Alexander van der Bellen je izpostavil, da je razvoj odličnih dvostranskih odnosov v 30 letih močno pripomogel k blaginji, napredku in boljšemu razumevanju med »sosedi«, in poudaril, da Avstrija »zelo ceni tesno sodelovanje s Slovenijo na področju sosedske politike in v okviru Evropske unije«. Slovaška predsednica Zuzana Čaputova je slovenskim državljanom zaželela zdravja, blaginje in uspeha. »Prijateljski odnosi med državama temeljijo na skupnih vrednotah in partnerstvu v EU in Natu. Verjamem, da bomo še naprej gradili in krepili tesno sodelovanje.«

Odnos, ki temelji na zaupanju in skupnih vrednotah

Švicarski predsednik Guy Parmelin je vesel zaradi okrepljenih vezi med državama in prepričan, da bo »odličen odnos med državama, ki temelji na zaupanju in skupnih vrednotah, pomagal, da se skupaj spopademo z velikimi svetovnimi izzivi«. Tudi prvi mož Romunije Klaus Werner Iohannis je izpostavil odlično sodelovanje med državama in ploden odnos, ki temelji na zaupanju in podpori. Sloveniji je zaželel uspešno predsedovanje Svetu EU v prepričanju, da bo »v duhu solidarnosti in enotnosti prispevala dragocen delež k napredku evropske agende«.

Mir, dobro počutje in sreča

Češki predsednik Miloš Zeman je izrazil zadovoljstvo, da se medsebojni odnosi med državama dobro razvijajo tako dvostransko kot večstransko, v prepričanju, da »bomo ta pozitiven trend skupaj obdržali tudi v prihodnje«. Irski predsednik Michael D. Higgins pa je v svojem imenu in v imenu prebivalcev Irske slovenskim državljanom ob jubileju in dnevu državnosti zaželel, naj »prihajajoče obdobje prinese mir, dobro počutje in srečo«.

Kupi v trgovini

Osamosvojitvena vlada
Zgodovina
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh