Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svet Evropskih škofovskih konferenc bo zasedal v Albaniji

Objava: 21. 09. 2011 / 18:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svet Evropskih škofovskih konferenc bo zasedal v Albaniji

Na plenarnem zasedanju bodo volili novo predsedstvo Sveta in razpravljali o novi evangelizaciji, predvideno je tudi srečanje s predsednikom Topijem in premierjem Berisho.

Na povabilo predsednika Albanske škofovske konference msgr. Rroka Mirdita bo od četrtka, 29. septembra, do nedelje, 2. oktobra 2011, v Tirani v Albaniji, potekalo redno letno plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc. Kot sporočajo s Tiskovnega urada SŠK, se ga bo v imenu Slovenske škofovske konference kot njen predsednik udeležil ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Člani Sveta bodo volili tudi novega predsednika in dva podpredsednika za prihodnji petletni mandat (2011–2016). Od leta 2006 dalje je vlogo predsednik Sveta opravljal nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta bila zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić in nadškof iz Bordeauxa kardinal Jean-Pierre Ricard. Kandidati za novo vodstvo so lahko vsi aktualni predsedniki škofovskih konferenc.

Prvi del srečanja bo namenjen osrednji temi XIII. splošnega rednega zasedanja škofovske sinode na temo nova evangelizacija za posredovanje krščanske vere, ki jo je sklical papež Benedikt XVI. Zasedanje škofovske sinode bo v Rimu potekalo med 7. in 28. oktobrom 2012.
Evropske škofovske konference so prejele vprašalnik, s pomočjo katerega so zbrali mnenja in predlogi na temo nove evangelizacije. Razpravo o evangelizaciji v evropskih prestolnicah, ki poteka v obliki t. i. mestnih misijonov, bosta v Tirani koordinirala predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo msgr. Salvatore Fisichella in gospod Jean Luc Moens.

Drugi del srečanja bo namenjen predstavitvi udeležbe članov Sveta na mednarodnih srečanjih ter poročilom o opravljenem delu delovnih teles in komisij Sveta. Udeleženci se bodo seznanili s sodelovanjem z evropskimi ustanovami ter dejavnostjo Opazovalnice za primere verske diskriminacije in nestrpnosti do kristjanov v Evropi.

Po zgodovinskem obisku Janeza Pavla II. leta 1993 je letošnje zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc za katoliško Cerkev v Albaniji najpomembnejši cerkveni dogodek v zadnjih dveh desetletjih. Kardinali in škofje iz vse Evrope se bodo v Tirani sestali tudi z državnim predsednikom Bamirjem Myrtezo Topijem in predsednikom albanske vlade Salijem Ramo Berisho.

V letu praznovanja 40-letnice CCEE (1971–2011) bo 22. novembra 2011 v Rimu potekal poseben simpozij.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh