Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svet kardinalov je sprejel finančno poročilo za leto 2011

Objava: 05. 07. 2012 / 15:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svet kardinalov je sprejel finančno poročilo za leto 2011

Na srečanju je bila izražena globoka hvaležnost za delež, ki so ga v podporo poslanstvu svetega očeta velikodušno prispevali verniki in različne cerkvene ustanove, ki je vreden še toliko več v luči trenutne svetovne gospodarske krize.

Svet kardinalov, ki je odgovoren za organizacijska in gospodarska vprašanja Svetega sedeža, se je v začetku tedna sestal v Vatikanu, da bi sprejel finančno poročilo za leto 2011. Kot poroča Radio Vatikan, so ob sklepu srečanja, ki ga je vodil vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, izpostavili naslednje podatke: Sveti sedež je leto 2011 zaključil z negativno bilanco v višini skoraj petnajst milijonov evrov. Največji izdatki so bili povezani predvsem s stroški vatikanskih sredstev za družbeno obveščanje in z zaposlenimi, ki jih je bilo 31. decembra 2011 2.832.

Na negativno stanje je vplivalo tudi dogajanje na svetovnem finančnem trgu, ki je onemogočilo dosego predhodnih ciljev. Governatorat Države mesta Vatikan, ki ima avtonomno administracijo, neodvisno od prispevkov Svetega sedeža, pa je leto zaključil s pozitivno bilanco v višini slabih dvaindvajset milijonov evrov. 31. decembra 2011 je bilo v governatoratu zaposlenih 1.887 oseb. Za doseženo pozitivno stanje so največji delež doprinesli Vatikanski muzeji. Ti so imeli v letu 2011 91.300.000 evrov dohodka, kar je okoli deset milijonov več kot v letu 2010. Poročilo navaja tudi podatek, da si je muzeje v preteklem letu ogledalo več kot pet milijonov obiskovalcev, kar jih med drugim uvršča med najuglednejše in najpomembnejše ustanove na svetovni ravni.

Omeniti velja še nabirko Petrov novčič, s katero je vesoljna Cerkev lansko leto zbrala nekaj več kot 69.700.000 ameriških dolarjev. Nabirko vsako leto izvedejo na praznik svetih Petra in Pavla, z njo pa verniki podpirajo dobrodelno in pastoralno dejavnost svetega očeta.

Svet kardinalov je del dvodnevnega srečanja namenil tudi pogovoru o nenehnem izboljševanju upravljanja s sredstvi in viri Svetega sedeža. Izrečeno je bilo opozorilo glede previdnosti in zmanjševanja stroškov, pa tudi na ohranjanje delovnih mest. Enoglasno je bila izražena globoka hvaležnost za delež, ki so ga v podporo poslanstvu svetega očeta velikodušno prispevali verniki in različne cerkvene ustanove. Ta je vreden še toliko več v luči trenutne svetovne gospodarske krize.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh