Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta Elizabeta Ana Bayley Seton,

Objava: 28. 12. 2011 / 14:16
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveta Elizabeta Ana Bayley Seton,

Sveta Elizabeta Ana Bayley Seton,

Elizabeta, Ažbeta, Beta, Beti, Betika, Betina, Betka, Elica, Elis, Elisa, Elka, Izabela, Liza, Lizabeta, Lili, Lizika

Zavetnik: katoliških šol, mesta Shreveport v Louisiani, zvezne države Maryland, pomorskega apostolata

Atributi: rožni venec


Kljub temu da je Elizabeta Seton odraščala v newyorški visoki družbi in se poročila z bogatim poslovnežem, je v sebi vseskozi gojila izreden čut za reveže in vse, ki so bili v stiski. Kolikor je mogla, jim je pomagala ter v ta namen tudi ustanovila skupnost »usmiljenih sester« in si vzela za vzor vodilo sv. Vincencija Pavelskega.

Ime: Izhaja iz hebrejskega imena Elišeba, katerega prvotni pomen je »moj Bog je polnost, moj Bog je moja prisega« (El – Bog, šeba – sveto število sedem, na katero so prisegali).

Rodila se je 28. avgusta 1774 v New Yorku v Ameriki,
umrla pa 4. januarja 1821 v Emmitsburgu, prav tako v Ameriki.

Družina: Rodila se je v episkopalni družini s tremi otroki. Njen oče Richard je bil zdravnik, mati Katarina, roj. Charlton, pa ji je umrla, ko je bila stara tri leta. Pri 19 letih se je poročila z bogatim poslovnežem Williamom Mageejem Setonom. V zakonu se jima je rodilo pet otrok: Ana Marija, William, Richard, Katarina in Rebeka.

Spreobrnjenje: Na njeno spreobrnitev je vplivalo življenje v Italiji, v Livornu, kamor je odšla z bolnim možem, ki je tam tudi umrl. Ko se je vrnila v Ameriko, je bila 14. marca 1805 uradno sprejeta v katoliško Cerkev.

Skupnost: Leta 1809 je ustanovila redovno družbo sester krščanske ljubezni sv. Jožefa (Sisters of Charity), ki deluje po vodilu sv. Vincencija Pavelskega. To je bila prva ženska redovna skupnost v Severni Ameriki in je še danes zelo razširjena po vseh Združenih državah Amerike. Njihova posebna karizma je vzgoja in skrb za pomoči potrebne.

Ustanove: Njena prva ustanova je bila zasebna šola v Bostonu, sledila pa ji je šola za dekleta v Baltimoru, ki velja za začetek in temelj katoliškega šolstva v okviru župnij v Ameriki.

Kreposti: Elizabeta je bila prijetna in omikana. Bila je žena molitve in služenja. Posebej je častila evharistijo in Marijo ter prebirala in študirala Sveto pismo.

Zavetnica: katoliških šol, mesta Shreveport v Louisiani, zvezne države Maryland, pomorskega apostolata (dva njena sinova sta delala na morju); je tudi priprošnjica proti smrti otrok in staršev, pravnim problemom; ljudi, ki jih zasmehujejo zaradi njihove pobožnosti.

Upodobitve: Upodabljajo jo kot mlado ženo (umrla je stara komaj 46 let) v črni redovni obleki tistega časa z značilnim pokrivalom; večkrat tudi obdano z otroki, njen atribut pa je rožni venec v roki.

Beatifikacija: Za blaženo jo je razglasil papež Janez XXIII. 17. marca 1963, Pavel VI. pa 14. septembra 1975 za svetnico.

Čudeži: V postopku za njeno beatifikacijo so priznali tri čudeže, ki so se zgodili na njeno priprošnjo: ozdravljenje od raka, levkemije in hudega vnetja možganske opne.

Goduje: 4. januarja.

Misel: »Prvi namen našega vsakdanjega dela je izvrševanje božje volje; drugi, da delamo tako, kot si to on želi; tretji, da delamo nekaj zato, ker je takšna njegova volja.«
Nazaj na vrh