Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta Ema Krška – velikodušna grofica

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 27. 06. 2022 / 09:03
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveta Ema Krška – velikodušna grofica
Župnijska cerkev sv. Eme Krške v kraju Sveta Ema (občina Podčetrtek). FOTO: Andrej Praznik

Sveta Ema Krška – velikodušna grofica

V Avstriji in Sloveniji praznujemo god sv. Eme 27. junija.

Sv. Ema Krška, imenovana tudi Hema, je po smrti svojega moža in sina z družinskim premoženjem podprla ustanavljanje cerkvá in samostanov na Koroškem. Z njeno pomočjo so se naselile v dolini Krke na Koroškem benediktinske redovnice, v Admontu pa benediktinski redovniki. Po njeni smrti 29. junija leta 1045 je v Krki nastalo škofijsko središče za deželo Koroško.

Sv. Ema Krška. FOTO: Wikipedija

Za blaženo je bila razglašena 21. novembra 1287 (papež Honorij IV.), za svetnico pa šele po 550 letih, 5. januarja 1938 (papež Pij XI.)

Resnično, povem vam: karkoli ste storili kateremu izmed mojih najmanjših bratov, ste meni storili (Mt 25,40).

Ob njeni kanonizaciji je bil 5. januarja 1938 izdan Odlok kongregacije svetih obredov o potrditvi češčenja, ki povzema njeno svetniško življenje. V uvodu Odloka je zapisano: »Nabirajte si zakladov v nebesih, kjer jih ne uničuje ne molj ne rja in kjer jih tatovi ne kopljejo in ne kradejo! Po tem božjem opozorilu sv. evangelija je z vso modrostjo ravnala sv. Ema, krška grofica. Čeprav je imela veliko premoženje, ni postala ošabna, ni zaupala v negotovost bogastva, ampak v živega Boga, ki nam v obilju daje vse, kar potrebujemo. Bila je bogata zemeljskih dobrin, a še bolj dobrih del, zato je dobrine z lahkim srcem razdajala in jih delila z drugimi, uporabljala jih je tako, da je molila Boga v njegovih darovih, in jih varno shranjevala tam, kjer bi jih vedno lahko našla.«

Po podatkih Slovenskega statističnega urada z dne 1. januarja 2022 nosi ime Ema 5890 Slovenk in je v zadnjih dvajsetih letih v velikem porastu.

Na Slovenskem sta sv. Emi Krški posvečeni dve cerkvi, obe v celjski škofiji: podružnična cerkev v župniji Kozje in župnijska cerkev v istoimenskem kraju Sveta Ema. Sv. Ema Krška je tudi drugotna zavetnica Celjske škofije. V Avstriji je zavetnica Krške škofije in celotne dežele Koroške. Priporočajo se ji porodnice in tisti, ki imajo težave z očmi. 

Kupi v trgovini

Sveta Ema Krška
Za otroke
2,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh