Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: »Našo molitev morajo spremljati dejanja«

Za vas piše:
T. M., M. M.
Objava: 06. 04. 2022 / 19:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2022 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: »Našo molitev morajo spremljati dejanja«
FOTO: Jože Potrpin

Nadškof Zore: »Našo molitev morajo spremljati dejanja«

V letošnjem postnem času predstavniki evropskih škofovskih konferenc vsak dan darujejo svete maše za žrtve epidemije covida-19 v Evropi ter za mir v Ukrajini. Sveto mašo v ta namen je danes v ljubljanski stolnici daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Pobudo organizira Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) iz Švice, ki je predlagal, da bi se v 40-dnevnem obdobju posta 39 članic Sveta skupaj s Tajništvom Sveta združilo v bratski molitvi in evharističnem spominu na žrtve epidemije ter za mir v Ukrajini.

FOTO: Jože Potrpin

Usoda v vojni je nepredvidljiva

»Dober teden dni pred začetkom postnega časa, natančneje 24. februarja, je ruska vojska napadla Ukrajino. Svet je onemel. Ljudje so osupli gledali posnetke in poročila o porušenih stanovanjskih soseskah, o raketiranih šolah, bolnišnicah in otroških vrtcih. Čez meje Ukrajine so se na Zahod, predvsem na Poljsko, začele valiti kolone beguncev. Predvsem mame z otroki in starejši ljudje. 

FOTO: Jože Potrpin

Možje so ostali doma, da branijo domovino, ki je napadena. Poslavljali so se zelo težko. Morda je bil tisti trenutek zadnji pogled v oči, zadnji objem, zadnja bližina. Usoda posameznika v vojni je nepredvidljiva. Nihče nima zagotovljenega preživetja, nihče nima zagotovljene prihodnosti,« je v današnji pridigi dejal nadškof Zore. 

Našo molitev morajo spremljati dejanja. V tem trenutku predvsem dejanja iskrene solidarnosti s trpečimi. Zahvaljujem se vsem, ki se trudijo z različno obliko materialne pomoči priti naproti trpečim v Ukrajini in beguncem. (Stanislav Zore)

FOTO: Jože Potrpin

Ko molimo za žrtve … 

»Ko molimo za žrtve, ne smemo pozabiti tudi tistih, ki ostajajo. Tistih, ki jim virusna bolezen ni vzela življenja, pa je globoko zaznamovala njihove duše; pa tudi tistih, ki zaradi divjanja vojne morda ne bodo nikoli več mogli nehati jokati in žalovati. Še huje pa je, če zaradi tega, kar so doživeli, ne bodo mogli nikoli več brez sovraštva pogledati pripadnikov tistega naroda, od katerega so doživeli nasilje,« je še dejal nadškof in podaril: »V to našo nemoč prihaja Jezus, pribit na križ. Zato tudi mi danes molimo dobrega Boga in ga prosimo za vse tiste, ki jih tepta nasilje ter jim hoče vzeti svobodo in dostojanstvo, naj jim da moči in poguma za zvestobo. 

Naj jim da poguma, da bo do znali reči ne krivičnim zahtevam in obtožbam, in da bodo istočasno znali tudi reči ne sovraštvu, ki se bo skušalo priplaziti v njihova srca. Gospod, pomagaj jim moliti, odpuščati in zaupati.« 

FOTO: Jože Potrpin

Celotno pridigo si preberite v priponki. 

Pridiga nadškofa Zoreta.pdf


Nalaganje
Nazaj na vrh