Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: Naša vera niso besede, temveč dejanja, storjena iz skrbi za človeka [FOTO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 02. 04. 2022 / 19:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2022 / 14:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: Naša vera niso besede, temveč dejanja, storjena iz skrbi za človeka [FOTO]
Mašo ob občnem zboru Škofijske karitas Ljubljana je daroval ljnadškof Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Zore: Naša vera niso besede, temveč dejanja, storjena iz skrbi za človeka [FOTO]

Današnji občni zbor Škofijske karitas Ljubljana se je začel s sveto mašo v stolni cerkvi sv. Nikolaja, nadaljeval pa v veliki avli Teološke fakultete v Ljubljani.

Sveto mašo v stolnici je v somaševanju daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, medtem ko se je občni zbor na Teološki fakulteti začel s pozdravi in kulturnim nastopom Klape Lumin, nadaljeval s predavanjem dr. Ive Nežič Glavica z naslovom »Empatija, ključ do sočloveka in narave«, končal pa s poročilom o delovanju župnijskih in škofijske Karitas.

Občni zbor Škofijske karitas Ljubljana - pridiga nadškofa Zoreta.docx

Njihova bolečina mora biti skoraj neznosna

Med pridigo pri sveti maši se je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore zahvalil vsem prostovoljcem, ki so najbližje pomoči potrebnim, ki pa včasih za pomoč niti ne prosijo, saj jih je sram, če jim primanjkuje sredstev za vsakdanje življenje, in skrivajo stanje. »Temu se lahko hitro pridruži občutek nesposobnosti, ker ne morejo s svojim delom poskrbeti za svoje družine. Gorje se še poveča, če se takšnim mislim in stiskam duše pridruži še obtožujoč pogled okolice, ki v njih gleda lenuhe in parazite družbe. Njihova bolečina mora biti skoraj neznosna,« je začel ljubljanski nadškof metropolit.

Potrebe in stiske niso le materialne

Obenem se je zahvalil tudi vsem, ki organizirajo in vodijo delo Škofijske karitas Ljubljana. »Najbrž pomanjkanja ne bo že jutri konec in na vas je, da znate načrtovati in razporejati sredstva, ki so na voljo, da bodo olajšala življenja tam in takrat, ko bo to potrebno,« je poudaril Zore in dodal, da je na voditeljih Škofijske karitas tudi odgovorna naloga, da znajo prepoznati tudi tiste potrebe in stiske ljudi, ki jemljejo svetlobo in prihodnost življenju, ko se sicer zdi, da ljudem nič ne manjka, pa je njihovo življenje vendar prazno, brez upanja, luči in veselja: »Te potrebe veliko globlje in usodneje zaznamujejo človeka in njegovo življenje kot zgolj pomanjkanje materialnih dobrin.«

Nadškof Stanislav Zore z udeleženci občnega zbora Škofijske karitas Ljubljana. FOTO: Ivan Herceg/Vatican News

Sinoda zajema tudi dobrodelnost

Hkrati pa se je nadškof zahvalil tudi vsem dobrotnikom Škofijske karitas Ljubljana. »Vsem pa tudi iskrena hvala za tiste drobne gradnike delovanja škofijske Karitas – za prostovoljne ure, za dobro voljo, za znanje in usposabljanje, za materialne darove in denarno pomoč, za vse vzgibe srca, ki vodijo k dobremu –, ki omogočajo, da tretji steber naše vere, dobrodelnost, pričuje nam in drugim, da naša vera niso zveneče besede, temveč so dejanja, storjena iz skrbi za človeka in iz ljubezni do njega,« je še izpostavil Zore in dodal, da mora tudi sinoda zajeti vsa področja življenja naše vere, tudi našo dobrodelnost.

Celotna pridiga ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta pri sveti maši ob občnem zboru Škofijske karitas Ljubljana je v zgornji priponki.

Nalaganje
Nazaj na vrh