Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Sveta noč' del UNESCO-ve kulturne dediščine?

Objava: 07. 12. 2010 / 08:39
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Sveta noč' del UNESCO-ve kulturne dediščine?

Društvo 'Sveta noč' si prizadeva za vpis svetovno znanega napeva na UNESCO-v seznam.

Božična pesem 'Sveta noč, blažena noč' naj bi po navedbah Michaela Neureiterja, predsednika društva 'Sveta noč', postala del nematerialne UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine. Kot je sporočil tiskovni predstavnik omenjenega društva, naj bi vpis na UNESCO-v seznam pri njegovi avstrijski narodni izpostavi opravili čim prej.

Svetovno znan in priljubljen božični napev je nastal pred stodevetdesetimi leti v Marijini fari v salzburškem Lungau. Pisec besedila je Joseph Mohr, dve leti po nastanku pa je znano pesem uglasbil Franz Xaver Gruber.

Med UNESCO-vo nematerialno kulturno dediščino sodijo 'običaji, predstave, izrazne oblike, znanja in spretnosti, ki jih skupnosti, skupine in izjemoma tudi posamezniki razumejo kot sestavni del svoje kulturne dediščine'. Sem sodijo tradicije, posredovane z ustnim izročilom, pa tudi predstavne umetnosti, obredi, praznovanja in ročne tehnike. Kot je povedal Neureiter, so mu na narodni izpostavi UNESC-a v Avstriji že pred dvema letoma omenjali možnost, da bi omenjeni božični napev vpisali na svoj seznam. In po njegovem mnenju 'Sveta noč', ki velja tudi za 'svetovni spev miru', na tem seznamu vsekakor ne bi smela manjkati.

Društvo 'Sveta noč' je v Marijini fari, kjer je pesem nastala, izredno dejavno. Domačini so tam uredili poseben muzej, označili krajevne table, vsako leto prirejajo skupno prepevanje Mohrovih pesmi, za pohodnike so označili 'pot Svete noči', v skupnosti pa prirejajo še najrazličnejše kulturne dejavnosti za prepoznavnost kraja, ki je dom kulturne dediščine neprecenljive vrednosti.

Cilj omenjenega društva, ki ima svoj sedež v avstrijskem Oberndorfu, je temeljito raziskati celotno zgodovinsko ozadje nastanka znane božične pesmi in širitev priljubljenega napeva po vsem svetu.

Povezave: http://www.stillenacht.at/

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh