Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta vrata v Banguiju ostajajo odprta

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 11. 2016 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveta vrata v Banguiju ostajajo odprta

Vrata, ki jih je odprl papež Frančišek, naj bi ostala »simbol usmiljenja«.

V stolnici v Banguiju, prestolnici Srednjeafriške republike, bodo sveta vrata ostala odprta tudi po zaključku jubilejnega leta. Vrata naj bi predstavljala »simbol Božjega usmiljenja«, je po navedbah Radia Vatikan napovedal nadškof Dieudonné Nzapalainga, ki mu bo papež Frančišek v soboto slovesno podelil kardinalski naziv. Zaključne slovesnosti ob svetem letu so se minuli konec tedna v stolni cerkvi poleg predstavnikov vseh katoliških župnij nadškofije Bangui udeležili tudi številni protestanti in muslimani, med njimi tudi imam.



Papež Frančišek je sveta vrata stolnice v Banguiju osebno odprl kot prva v jubilejnem letu usmiljenja, ko je 29. novembra lani obiskal Srednjeafriško republiko, še pred uradnim začetkom svetega leta. Bangui je bil tisti dan »duhovna prestolnica sveta«, je takrat poudaril Frančišek v okviru svojega potovanja po Afriki. Ljudje v osrednji Afriki bodo te »močne« besede vedno znova ponavljali; prizadevajo si tudi »ustrezno živeti, da besede postanejo stvarnost«, je zagotovil župnik stolnice v Banguiju, Mathieu Bondobo.

Papež Frančišek pa si prizadeva, da bi se v deželi, kjer je prav tisti mesec, ko je bil sam izvoljen za Petrovega naslednika, prišlo do stanja, podobnega državljanski vojni, s pokoli in množičnimi pobegi, znova vzpostavilo zaupanje med kristjani in muslimani, je še povedal župnik Bondobo. »Vsi verski voditelji – imam, pastor, katoliška Cerkev v Banguiju – so si za cilj zastavili skupno pričevanje, da to, kar se dogaja v Srednjeafriški republiki, ni verska vojna. Problem se skriva nekje drugje«, je pojasnil duhovnik. Medverski dialog in ekumenska prizadevanja so za sredno Afriko izrednega pomena.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh