Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svete maše ob prazniku Gospodovega oznanjenja

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 24. 03. 2009 / 09:31
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svete maše ob prazniku Gospodovega oznanjenja

Na praznik Gospodovega oznanjenja, ki ga v katoliški Cerkvi obhajamo danes, 25. marca, se spominjamo obiska nadangela Gabrijela pri Devici Mariji v Nazaretu. Oznanjenje Mariji pomeni spočetje Božjega Sina. Predstavlja napoved odrešenja človeštva, zaradi katerega se je Božji Sin tudi učlovečil, Marijina privolitev pa je bila posebna pritrditev odrešitvenemu Božjemu načrtu.

Praznik Gospodovega oznanjenja obhajamo 9 mesecev pred rojstvom Božjega Sina, ki ga praznujemo na božični dan. Spomin na skrivnost Marijinega oznanjenja je v ljudski pobožnosti dnevno prisotna z vsakdanjo trikratno molitvijo Angelovega čaščenja.

25. marca praznujemo tudi materinski dan. V ZDA, od koder praznik izvira, ga praznujejo od leta 1910. Na evropskem kontinentu so ga začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva so ga v večini držav praznovali 15. maja, kasneje pa je bil prestavljen na 25. marec. Pri nas se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja mednarodnega dneva žena (ki ga praznujemo 8. marca) in povezave s krščansko vsebino praviloma ni praznoval. V devetdesetih letih preteklega stoletja je v javnem življenju ponovno začel dobivati prostor.

Praznik Gospodovega oznanjenja je praznik materinske ljubezni in izpostavlja hvaležnost za materinsko poslanstvo. Obenem je tudi priložnost za molitev in hvaležnost pokojnim staršem.


Ob praznični priložnosti bodo nekateri slovenski škofje darovali svete maše po naslednjem razporedu:

Škofija Koper
V stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru bo ob 18.00 slovesna sveta maša, ki jo bo ob zaključku tedna družine in prazniku Gospodovega oznanjenja daroval koprski pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Nadškofija Ljubljana
V stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani bo ob 9.00 slovesna sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

V kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah bo ob 19.00 Župnijska Karitas Domžale organizirala kulturno prireditev z naslovom: Materinski dan – Hvala, dragi starši, hvala za življenje in ljubezen.

V avli pred kapelo sv. Križa Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani bo ob 19.30 sveta maša za starše nerojenih in zgodaj umrlih otrok, ki jo bo daroval msgr. dr. Franc Šuštar.

Nadškofija Maribor
V župnijski cerkvi Marijinega rojstva v Negovi (Spodnji Ivanjci) bo v okviru ljudskega misijona ob 18.00 slovesna sveta maša, ki jo bo daroval mariborski pomožni škof msgr. dr. Peter Štumpf. Po sveta maši bo v okviru zaključka tedna družine srečanje za starše.

Škofija Murska Sobota
V stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski soboti ob 18.00 bo ob sklepu tedna družine in prazniku Gospodovega oznanjenja murskosoboški škof msgr. dr. Marjan Turnšek daroval sveto mašo.




Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh