Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Alojzij, prosi za nas, za naše študente in mladino

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 21. 06. 2024 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2024 / 14:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Alojzij, prosi za nas, za naše študente in mladino
Današnji godovnjak sv. Alojzij Gonzaga. FOTO: arhiv Družine

Sveti Alojzij, prosi za nas, za naše študente in mladino

Danes obhajamo god sv. Alojzija Gonzage, zavetnika študentov in katoliške mladine, plemiškega sina, ki je kljub urjenju v vojaških spretnostih močneje začutil klic v posvečeno življenje.

Alojzij Gonzaga je bil rojen 9. marca 1568 na gradu Castiglione v bližini Gardskega jezera. Ob rojstvu so se bali, da dete ne bo preživelo, tudi za mater so izgubili upanje. Otroka so krstili v sili na ime Aluigi, Alojzij. Preživela sta oba. Skrbna mati je dečka vzgajala v molitvi, oče pa ga je že kot štiriletnega otroka začel usposabljati za vojaškega poveljnika. Kot najstarejšega sina ugledne družine ga je čakala obetavna prihodnost. Alojzij pa ni bil pretirano navdušen nad vojaškimi vajami, temveč je želel svoje življenje posvetiti Bogu.

V mladosti je pred podobo Marijinega oznanjenja naredil zaobljubo čistosti za vse življenje. Pri 12 letih si je izbral življenjski geslo »Kaj je to za večnost?« in v luči tega gesla vse presojal in po njem živel. Mladi Alojzij je čutil, da ga Bog kliče k jezuitom, in tako se je leta 1585 odpovedal dediščini ter stopil v jezuitski noviciat v Rimu. V Družbi Jezusovi je preživel šest let, drugim članom reda pa je bil vedno zgled pobožnosti in zvestobe.

Sv. Alojzij Gonzaga kot otrok. FOTO: arhiv Družine

Ko je v 16. stoletju po mnogih pokrajinah Italije divjala kuga, je Alojzij, takrat v četrtem letniku teologije, neustrašno stregel bolnikom in kmalu tudi sam zbolel. Napovedal je, da bo umrl v osmini praznika svetega Rešnjega telesa. Poslovil se je od vseh, ki so stali okoli njegove bolniške postelje. Dejal jim je, da se »odpravlja na pot v nebesa«, na kar je jezuitski provincial pripomnil: »Ta govori o smrti, kot bi šel na izlet v Frascati!« Alojzij je umrl v noči med 20. in 21. junijem 1591, star komaj triindvajset let. Za svetnika je bil razglašen leta 1726.

Danes goduje tudi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Slavljencu iz uredništva Družine voščimo obilo Božjega blagoslova!

Sv. Alojzij je zavetnik študentov in katoliške mladine, pa tudi obolelih za aidsem in njihovih skrbnikov. Verna slovenska mladina se je na njegov god nekdaj pripravljala s »šestnedeljsko pobožnostjo«. Ime »Alojzij« z različicami je med Slovenci in Slovenkami še vedno razmeroma pogosto. Danes goduje tudi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Slavljencu iz uredništva Družine voščimo obilo Božjega blagoslova!

Nalaganje
Nazaj na vrh