Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti nadangeli – nevidni varuhi človeštva

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 29. 09. 2021 / 08:27
Oznake: Duhovnost, Svetniki, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2021 / 08:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti nadangeli –  nevidni varuhi človeštva
Skupni praznik svetih nadangelov obhajamo 29. septembra. FOTO: Wikipedija.

Sveti nadangeli – nevidni varuhi človeštva

Mihael, Gabriel in Rafael so v Svetem pismu predstavljeni kot trije Božji poslanci s posebnimi nalogami, zato jim pravimo nadangeli.

Njihov skupni praznik obhajamo 29. septembra, ki je bil sprva praznik nadangela Mihaela. Praznik nadangela Gabriela smo prej obhajali 24. marca, nadangela Rafaela pa 24. oktobra.

Nadangel Mihael 

Ime Mihael pomeni »Kdo je kakor Bog« ali tudi »On, ki je podoben Bogu«. Najpogosteje je upodobljen z mečem in sulico kot tisti, ki se bori proti satanu v podobi zmaja. V Stari zavezi je poimensko omenjen v Danielovi knjigi kot »veliki knez« in »eden prvih knezov« (Dan 10,13.21; 12,1). V Novi zavezi ga omenjata Judovo pismo (1,9) in Razodetje (Raz 12,7) kot tistega, ki se bojuje proti hudiču.

Nadangel Mihael je zavetnik Cerkve, Izraela, častnikov in vojaštva ter priprošnjik umirajočih. K njemu kot zavetniku vesoljne Cerkve v boju zoper zalezovanje hudih duhov se priporočamo z molitvijo, ki se je uveljavila od papeža Leona XIII. dalje. 

Sveti nadangel Mihael, brani nas v boju, bodi nam v pomoč zoper zlobnost in zalezovanje hudobnega duha. Ukroti naj ga vsemogočni Bog, ponižno zato prosimo. In ti vodnik nebeške vojske, satana in druge hudobne duhove, ki hodijo po svetu v pogubo duš, z Božjo pomočjo v pekel pahni. Amen.

Nadangel Gabrijel 

Ime Gabriel pomeni »Božji mož« ali »Božji junak« ali tudi »Božja moč«. V Stari zavezi je omenjen v Danielovi knjigi (prim. Dan 8,16; 9,21). V Novi zavezi je Gabriel tisti, ki sporoči dve veseli novici. Najprej se prikaže duhovniku Zahariju in mu napove, da bo njegova žena Elizabeta rodila sina Janeza, ter se mu predstavi: »Jaz sem Gabriel, ki stojim pred Bogom. Poslan sem, da spregovorim s teboj in ti sporočim to veselo novico« (Lk 1,19).

Marijino oznanjenje. FOTO: Arhiv Družine.

Drugo veselo novico, napoved Jezusovega rojstva, sporoči Mariji, kar evangelist Luka uvede z naslednjimi besedami: »V šestem mesecu je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret, k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija« (Lk 1,26). Čeprav ni poimenovan, je gotovo Gabriel tudi tisti angel, ki je oznanil Jezusovo rojstvo pastirjem in pozneje v sanjah opominjal Jožefa. Predvsem pa je tisti, ki je prvi izgovoril ime Jezus.

Papež Pij XII. je nadangela Gabriela leta 1952 razglasil za nebeškega zavetnika radia in vseh sredstev družbenega obveščanja. Je tudi zavetnik svetovnega združenja filatelistov za versko tematiko.

Nadangel Rafael

Ime Rafael pomeni »Bog je ozdravil« ali »Božje zdravilo«. Nadangel Rafael je omenjen v Svetem pismu v Tobijevi knjigi. V podobi moža je spremljal mladega Tobija in ga opozarjal na vse nevarnosti, ki so prežale nanj. Ob koncu svojega poslanstva, ki mu ga je zaupal Bog, se je razkril: »Jaz sem Rafael, eden od sedmih angelov, ki stojijo in stopajo pred obličje Božje slave« (Tob 12,15). 

Rafael velja za angela, ki pomaga človeku ohranjati zdravje, je pa tudi naš priprošnjik na potovanjih. Najpogosteje je upodobljen kot popotnik s palico in ribo ali kot spremljevalec mladega Tobija.

Cerkev sv. Mihaela, Črna vas. FOTO: Ivo Žajdela.

Nadangeli na Slovenskem

Nadangelu Mihaelu je na Slovenskem posvečenih 61 cerkva, ena najzanimivejših je gotovo Plečnikova cerkev v Črni vasi na Ljubljanskem barju. Nadangelu Gabrijelu sta posvečeni le dve cerkvi (v Planici, župnija Stara Loka, in v Zapotoku, župnija Kanal), je pa Gabrijel gotovo največkrat upodobljeni nadangel, saj ne manjka na nobeni od neštetih upodobitev Marijinega oznanjenja. Nadangel Rafael pa na Slovenskem nima svoje cerkve.

V Sloveniji nosi ime Mihael 3200 moških, ime Gabrijel ali Gabriel 1149, z imenom Rafael pa se ponaša 633 posameznikov. 

Slovenski statistični urad poroča, da je bilo v Sloveniji 1. januarja 2021 točno 3200 posameznikov z imenom Mihael, žensk z imenom Mihaela pa 2131. 

Ime Gabrijel je manj pogosto, saj je Slovencev s tem imenom in skupaj z različico Gabriel 1149. V zadnjem času (po letu 2011) pa to moško ime spet postaja zelo priljubljeno. Ime Gabrijela ali Gabriela nosi skupaj 2357 Slovenk.

Precej manj je moških, ki nosijo ime Rafael. Teh je v Sloveniji le 633. Še manj je žensk, ki se lahko ponašajo z imenom Rafaela. Posameznic s tem imenom je namreč 159.

Med vsem nadangelskimi imeni obstajajo tudi številne različice, najpogostejša je oblika moškega imena Miha (to ime nosi 9417 Slovencev). 


Kupi v trgovini

Akcija
Skrivnost mojega sina
Pričevanja
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh